Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak három viperás gyanúsítottat

2023. február 15., szerda 11:31

A kitörés napja elnevezésű rendezvény vélt résztvevőit támadta a budapesti utcákon az a banda, amelynek három gyanúsított tagját tartóztatták le. A negyedik gyanúsítottal, egy német nővel szemben bűnügyi felügyeletet rendeltek el. Ezzel az ügyészség nem értett egyet, és fellebbezett.

Viperákkal, bokszerekkel is támadt a főváros különböző pontjain a „kitörés napja” elnevezésű rendezvény vélt résztvevői ellen az a banda, akik ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt nyomozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket. 

A bíróság három gyanúsítottat tartóztatott le a budapesti utcai támadások miatt, egy német nővel szemben pedig bűnügyi felügyeletet rendeltek el,

de az ügyészség az ő esetében fellebbezett a nő letartóztatása érdekében – tudatta a Fővárosi Főügyészség

Felidézték: a nyomozók az ügyben eddig négy embert, köztük három külföldit hallgattak ki gyanúsítottként. A budapesti XI. és XXII. kerületi ügyészség mind a négy őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta.

Az indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a magyar és az olasz nőt, valamint a német férfit letartóztatta, azonban

negyedik társukkal, az előkészülettel gyanúsított német állampolgárságú nővel szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Neki azonban minden héten egyszer, e-mailben kell jelentkeznie a Budapesti Rendőr-főkapitányság levelezési címén. 

Az ügyészség ezzel nem értett egyet, és fellebbezett a nő letartóztatása érdekében - tudatta az MTI-vel a Fővárosi FőügyészségEzt azzal indokolták, hogy a nőnek nincs Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási helye, nincs magyarországi kötődése, a bűncselekmény körülményeiből pedig alappal feltételezhető, hogy ő is csak a „kitörés napja” elnevezésű rendezvény okán érkezett hazánkba. Mindezért

feltételezhető, hogy az eljárásban elérhetetlenné válik a hatóságok számára.

Emellett azzal is érveltek, hogy valamennyi gyanúsítottnál számítani lehet arra, hogy veszélyeztetnék a bizonyítást, különösen társaik beazonosítását. A német nő esetében elrendelt bűnügyi felügyelet pedig ezt is megnehezíti.

 A viperákkal, bokszerekkel, és más eszközökkel végrehajtott támadásokat a rendőrség közlése szerint hét-nyolc ember követte el. A csoport tagjai múlt csütörtökön lengyel turistákat vertek össze viperákkal és más eszközökkel, a sértettek közül ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek. Pénteken egy férfit bántalmaztak hasonló módon Gazdagréten, ő könnyebben sérült meg. A belvárosi Bank utcában egy koncertről hazainduló párt vertek össze, a férfi súlyosan megsérült, az I. kerületi Mikó utcában pedig egy német párt bántalmaztak súlyosan.

Rovatok