Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre nem lehet építkezni a balatonaligai magasparton

2023. február 16., csütörtök 09:33

Az Aligai Fürdőegyesület közölte, hogy a bíróság megadta az azonnali jogvédelmet, az építkezést fel kell függeszteni.

„Sikerült! A bíróság kimondta, a megkezdett építkezést fel kell függeszteni!” – jelentette be az Aligai Fürdőegyesület.

Az aligai magaspartra tervezett 105 lakásra kiadott építési engedélyt az AFE bíróságon megtámadta. Azonnali jogvédelem elrendelését kértük annak érdekében, hogy a január 31-én megkezdett építkezés – amely az aligai löszfal megbontását is tartalmazza – ne folytatódhasson. A bíróság az azonnali jogvédelmet megadta, az építkezést le kell állítani; egyelőre a magaspart megmenekült

– foglalták össze az aktuális helyzetet az egyesület Facebook-oldalán.

A végzés kimondja: „a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, az közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket, a Kp. 51. § (3) bekezdés alapján figyelembe kellett vennie.”

Az egyesület valószínűsíti, hogy az ügy bírósági perrel fog folytatódni, hozzátették: „mindeközben a Balatonvilágosi Önkormányzat rendkívüli testületi ülést hívott össze, a polgármester által beadott előterjesztés szerint az önkormányzat nem kíván perbe lépni a magaspart megőrzésének érdekében. Pedig a magaspart menthető, még nincs késő, kérjük a balatonvilágosi képviselők támogatását.”

Szálloda, kikötő, villapark

Mint arról korábban az Index beszámolt, éppen erre a területre épülne a Club Aliga, amely fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől jelentős támogatást nyert el, a kormány pedig 2020. augusztus 7-ei rendeletével kiemelt kormányzati beruházássá minősítette.

A Somogy Megyei Kormányhivatal július végén indította meg a környezetvédelmi hatósági eljárást. E dokumentumból kiderülnek a szállodafejlesztés, illetve az ahhoz kapcsolódó építmények és egyéb infrastrukturális fejlesztések részletei. A tervezési cél az

Az ötcsillagos, négyszintes szálloda két épületszárnyból állna, 162 szobával, hozzávetőleg 50 állásos mélygarázzsal, wellnessrészleggel. Ez utóbbinál egy külső, egy belső medence és egy gyerekmedence kialakítását tervezik. A területen 66 új építésű, 40 négyzetméter körüli apartmanházakat is felhúznának, ezeket utak kötnék össze. A hotel területén 20 elektromosautó-töltő is lesz.

Rovatok