Index Vakbarát Hírportál

Mostantól akkora lesz a vonatjegy, mint a bankkártya

2023. február 16., csütörtök 12:58

Mind a pénztárakban, mind a jegykiadó automatákban új, bankkártyaméretű jegyeket vezetett be a MÁV-START. A 80 x 54 mm-es jegyek az eddigieknél kisebbek, gyorsabban nyomtathatók, egységes kinézetűek. Éves szinten 14 futballpályányi terület lefedéséhez elegendő jegypapírt, azaz mintegy 1100 km jegycsíkot spórol meg a vasúttársaság a fejlesztéssel.

A teljes méretű jegyek továbbra is használatban maradnak, olyan termékeknél, ahol a feltüntetendő információk nem férnének el a bankkártyaméreten. A Volánbusz- és a MÁV–HÉV-termékek és ezek vasúti utazással kombinált változatai továbbra is az eddigi méretben kerülnek forgalomba − közölte honlapján a vasúttársaság.

Az új méretű jegyformátumnak köszönhetően, a kisebb papírméret miatt csökken a nyomtatópapír-felhasználás, ami fontos környezetvédelemi szempontól, és éves szinten 120-130 millió forint megtakarítást jelent.

A mohácsi busójárásra való könnyebb eljutás érdekében február 18-án és 19-én, szombaton és vasárnap a Pécs–Villány–Magyarbóly és a Villány–Mohács vonalon változás lesz a menetrendben. A menetrendtől eltérően a Magyarbolyról Pécsre 20:14-kor induló vonat utasainak Villány állomáson másik szerelvényre kell átszállniuk. A Mohácsról 19:50-kor induló vonat azonban Pécsig közlekedik, így az utasoknak Villányban nem kell átszállniuk másik vonatra. Ez az esti járat a kényelmes utazás érdekében két egységből álló Desiro motorvonattal közlekedik.

Rovatok