Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy mikor jöhet az új döntés az uniós pénzekről

2023. február 16., csütörtök 09:02

Az Országgyűlésnek március végéig kell elfogadnia a jogállamisági feltételességi eljárás keretében az igazságszolgáltatást érintő változtatásokat, ezt, valamint a közérdekű alapítványok szabályainak módosítását követően készíthet új értékelést az Európai Bizottság.

Az igazságszolgáltatás és a közérdekű alapítványok szabályainak módosítása után készít új értékelést az Európai Bizottság Magyarországról – mondta Navracsics Tibor az Inforádiónak adott interjújában. Az igazságszolgáltatási változtatások – amelyek többek között az Országos Bírói Tanács jogköreit érintik – teljesítési határideje március vége. A csomag részleteit korábban Hack Péter jogtudós segítségével szálaztuk szét.

Várhatóan a parlament elé kerül a közérdekű vagyonkezelő alapítványok működéséről szóló javaslat is, ami az Erasmus+ és a Horizon-programok ügyében kialakult helyzetet kezelheti. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón már bejelentette, hogy a miniszterek távoznak az egyetemi kuratóriumokból.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy az igazságszolgáltatás az uniós szerződés alapján belügy, de az Európai Bizottság az egységes piacra hivatkozva kényszerítene ki új szabályokat. A területfejlesztési és az uniós forrásokért felelős miniszter abban még nem biztos, hogy ezzel vége van a kéréseknek.

Azért vagyok mérsékelten optimista, mert ezeket a kérdéseket egyszer már lezártuk, 2014-re nem volt vitás kérdés az igazságszolgáltatás reformját illetően. Ezért ez bármikor megtörténhet a jövőben is

– emlékeztetett a politikus.

Navracsics Tibor úgy véli, a korrupciós aggályok kérdésében talán már nyugvópontra jutottak, ha pedig az igazságszolgáltatást és a felsőoktatást érintő kifogásokat is orvosolja az Országgyűlés, akkor március végén készíthet újabb jelentést az Európai Bizottság. A forgatókönyv a korábbihoz hasonló lehet: a bizottság összeállít egy javaslatot, amely alapján a tanács, vélhetően a pénzügyminiszterek alkotta Ecofin dönthet.

A miniszter kifejtette: lesz javaslat annak a három programnak az ügyében is, amelyeknél a támogatás 55 százalékát felfüggesztették. Navracsics Tibor elképzelhetőnek nevezte, hogy ezt fenntartják, esetleg csökkentik, de azt nem tartja valószínűnek, hogy teljes egészében eltörölnék.

Ez akkora lépés lenne, amit szerintem a bizottság nem vállal fel az Európai Parlament véleményével szemben.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a helyreállítási alap hitelrészének lehívásáról továbbra sem döntöttek, de várhatóan kéri a magyar kormány ezt a forrást.

A miniszter elárulta, hogy az agráriumot leszámítva egyelőre nem érkeznek uniós pénzek a hétéves költségvetésből, pedig az operatív programok partnerségi megállapodásait aláírták, technikai akadályok nincsenek, de a bizottság a folyósítás feltételének tekinti a jogállamisági eljárás lezárását is. Navracsics Tiborék abban bíznak, hogy „az év közepétől számlákat küldhetünk Brüsszelbe, és ténylegesen jöhetnek az uniós pénzek”.

Azért mondtak le, hogy „méregtelenítsék a közéletet”

Navracsics Tibor az egyetemeket működtető alapítványok ügyében egyoldalú gesztusnak minősítette a miniszterek lemondását a kuratóriumi tagságról, pontosan még nem ismert, hogy az Európai Bizottságnak milyen elvárásai vannak.

A politikus – aki a Pannon Egyetemnél maga is érintett volt az ügyben – közölte: azért ajánlották fel lemondásukat, hogy „méregtelenítsék a közéletet”, egyébként olyan tartós megoldást keresnek, amely után nem érheti támadás az alapítványi egyetemeket.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)

Rovatok