Index Vakbarát Hírportál

A ValóVilágban jogsértő az egész napos kukkolás

2023. február 16., csütörtök 17:40

A Médiatanács szerint emberi méltóságot sértő a ValóVilág több epizódja, a 24 órás online közvetítés pedig folyamatosan megalázó, megszégyenítő helyzetbe hozza a szereplőket, miközben a gyermekvédelmi szabályok is sérülnek – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

A közleményben azt írták: a testület legutóbbi ülésén kirekesztőnek találták a Showder Klub egyik szereplőjének a roma közösséget megbélyegző poénját is.

A tájékoztatás szerint a ValóVilág 11. évadának elindulása óta kiemelkedően magas számban érkezett bejelentés az NMHH-hoz a műsor kifogásolható tartalmai miatt. A hatósági ellenőrzés alapján az emberi méltóság megsértését és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése is felmerült.

A médiaszolgáltató RTL+ online szolgáltatásán a ValóVilág 11. évadát 24 órás élő streaming formájában is bemutatja, a villalakók életét napi 24 órában közzéteszi az előfizetők számára. A szereplők életének folyamatos közvetítését végző kamerák egy része olyan helyen van, ahol intim tevékenységeket végeznek vagy végezhetnek, például hálószoba, fürdőszoba, mellékhelyiség.

Ezek a kamerafelvételek

különösen megalázók, megszégyenítők a szereplőkre nézve, ezért az élőben közvetített teljes tartalommal kapcsolatban folyamatos jogsértés áll fenn,

ugyanis a médiaszolgáltató által alkalmazott reality műfaji eszközök és képi hatások sértik az emberi méltóságot, emellett megvalósul az öncélú sérelmes bemutatás is – állapította meg a Médiatanács.

Az RTL Kettő csatornán bemutatott műsorszám több epizódjában is felmerültek ezek a jogsértések, a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések sérelme mellett

– tették hozzá.

Szintén az RTL Kettőn, tavaly november 10-én sugározták a Showder Klub azon epizódját, amelyet egy bejelentés nyomán vizsgált a hatóság. Az adásban szereplő humorista egy tévécsatorna hirdetésén viccelődve tett olyan megjegyzéseket, amelyek

a közönség számára egyértelműen a roma közösséggel szemben fennálló sztereotípiákra utaltak.

A vélemény általánosítva a cigányságra vonatkozott, megbélyegző jellegéből fakadóan pedig alkalmas a társadalomban meglévő előítéletek megerősítésére – írta az NMHH. Megjegyezték: a fentiek miatt a vizsgált műsorszám ugyancsak jogsértőnek bizonyult.

A műsorokat sugárzó RTL Kettőt luxemburgi székhelyű médiaszolgáltató üzemelteti, ezért a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot (Autorité Luxembourgeoise Indépendante de l'Audiovisuelt, ALIA) a magyar szabályozás alapján felmerült jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét – emelték ki az MTI-nek küldött csütörtöki közleményükben.

(Borítókép: Rostás Bianka / Velvet)

Rovatok