Index Vakbarát Hírportál

Nyelveket beszélő, jó erőnlétű, elszánt fiatalokat vár a magyar haderő

2023. február 16., csütörtök 13:16

A haza igényli, hogy szükség esetén kiálljunk mellette, és meg is védjük – mondta a honvédelmi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akit a Magyar Honvédség toborzókampányáról kérdeztek, kiemelte: ugyan a hadsereg folyamatosan várja az érdeklődőket, de most azért indítottak egyéves országos kampányt, hogy ne csak a már a honvédség iránt érdeklődőket érjék el. A fiatalokat a hadseregbe hívják, szövetségbe, a magyar társadalmat pedig egyfajta párbeszédre arról, hogy a haza védelme miért fontos. Azt is be akarják mutatni, hogy a magyar haderő mennyit fejlődött az utóbbi években. A toborzókampány nyitóeseményéről itt írtunk.

A miniszter szerint a honvédségnek olyan fiatalokra van szüksége,

akiknek jó az erőnlétük, nyelveket beszélnek, elszántak a haza védelme ügyében, és részt akarnak venni az élményben, amelyet az ehhez a közösséghez tartozás jelent.

Hangsúlyozta: minden szakma képviselői megtalálhatják a helyüket a hadseregben, ráadásul többfajta módon lehet csatlakozni, hivatásosként, akár egy egész életen át, vagy a tartalékos rendszerben, alkalmanként szolgálva.

Ezért fiatalítanak

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a hadsereg fiatalításáról azt mondta: a missziókban tapasztalatot szerzett, NATO-iskolában képzett, sok év óta szolgáló, fizikailag kiemelt állapotban lévő tisztek, altisztek előbbre jutásának lehetőségét jelenti.

Az MTI szerint emlékeztetett arra is: minden NATO-haderő szembesül azzal, hogy „felduzzad, egyfajta vízfej alakul ki” a magasabb rendfokozatú beosztásokban. Mint mondta, a kormány lehetővé tette, hogy a 45. évüket betöltő, 25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők méltó módon, a honvédelmi szolgálati juttatással kiléphessenek a civil életbe, utat engedve a fiataloknak.

A miniszter az M1 aktuális csatorna műsorának is vendége volt, ott arról beszélt, hogy az előrelátó haderőfejlesztés következtében ma már high tech, innovatív, modern hadereje van Magyarországnak, az új eszközök „lényegében guruló, páncélozott, lövegtoronnyal felfegyverzett iPadek, amelyeknek működtetéséhez egy másik generációra van szükség”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt az ukrajnai háborúról is, megismételve a magyar álláspontot: az emberéletek megmentésének legjobb módja, ha abbamaradnak a fegyveres harcok, tárgyalások kezdődnek a felek között, és a lehető leghamarabb megszületik a béke. Leszögezte, hogy a magyar emberek biztonságát garantálni kell, Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, amíg a fegyveres konfliktus él, addig az eszkaláció veszélye is fennáll.

Rovatok