Index Vakbarát Hírportál

Régóta kérik erre a kormányt, alapvető változás jöhet az ügyben

2023. február 16., csütörtök 08:03

A magyarországi szabályok jelenleg olyan szigorúak, hogy gyakorlatilag lehetetlenné teszik szélerőművek telepítését, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón kérdésünkre elárulta: enyhíthetnek a korlátozáson. Munkácsy Bélát, az ELTE adjunktusát kérdeztük a szélerőművek előnyeiről, és a rendszeresen visszatérő kritikákról.

Munkácsy Béla lapunknak a szélerőművek több előnyét is felsorolta:

Az ELTE adjunktusát megkérdeztük a potenciális hátrányokról is:

Milyen szabályozás lenne optimális?

Magyarországon szigorú szabályozás köti a telepítést, a lakott területekről számított 12 kilométeres körzetben nem lehetnek szélerőművek, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ilyen projekteket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére a legutóbbi Kormányinfón elárulta: a kormány tervezi enyhíteni ezt a korlátot. Az eddigi utolsó szélerőműveket 2011-ben helyezték üzembe Magyarországon, Ikervár mellett.

Az Energiaügyi Minisztériumot kerestük az új szabályokra vonatkozó kérdéseinkkel. A tárca lapunknak küldött válaszában rögzítette: A kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot, és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Magyarország adottságai alapján az időjárásfüggő megújulók közül elsősorban a napenergia hasznosítására támaszkodhat. Az állami támogatásoknak köszönhetően e területen az elmúlt években példátlan ütemű bővülés ment végbe. Az összes beépített napelemes kapacitás 2022 végére meghaladta a 4000 megawattot. 2023. február 10-én megdőlt a hazai napelemes termelési csúcs közel 2000 megawattal. Múlt pénteken az összes fogyasztás több mint harmadát fedezték az időjárásfüggő megújuló energiaforrások.

A háromnapos kormányülésen Lantos Csaba energiaügyi miniszter előterjesztése alapján döntés született egyebek mellett arról, hogy az energiastratégiában továbbra is jelentős szerepet kapnak a megújulók. A klímabarát áramtermelés és az önellátási képességek erősítése érdekében a szélerőművek telepítésére vonatkozó szabályok enyhítése várható, csökkenhet a települések és az építési övezet határa között kötelezően betartandó távolság. A kapcsolódó törvényi rendelkezéseket az Országgyűlés módosíthatja, erre legkorábban a tavaszi parlamenti ülésszakon nyílik mód

– árulta el az Indexnek az Energiaügyi Minisztérium.

Munkácsy Béla a szabályozási kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta:

Európában 500-1000 méter között szokták meghúzni a határvonalat, így nem értem a hazai 12 kilométeres szabályozást, ez nem egy szakmai döntés.

A szakértő jelezte, hogy a lakott területektől mért távolságnál a zajhatás mellett figyelembe kell venni az árnyékhatást is, mert a déli irányba telepített turbináknál előfordulhat „villódzás”, ami különösen az erre érzékeny embereknek okozhat problémát. Az ilyen veszély viszont már az építés előtt modellezhető térinformatikai módszerekkel, indokolt esetben pedig a lakott területtől távolabbi pontot is ki lehet jelölni a szélerőmű helyéül.

Munkácsy Béláék egy korábbi kutatásukban arra jutottak, hogy Magyarországon 2050-re 10 ezer megawattnyi szélturbinát lehetne telepíteni. A szakértő azóta ezt a műszaki fejlődés következtében újragondolná, mert egységnyi teljesítménnyel már több áramot lehet termelni, mint 10-15 évvel ezelőtt, ezért most 8-10 ezer MW közötti teljesítményértéket említett.

Az ELTE adjunktusa nemzetközi kutatócsoporttal jelenleg is dolgozik egy tanulmányon, a legfrissebb számításaik alapján 2050-re a szélenergia fedezhetné a hazai villamosenergia-fogyasztás körülbelül 32 százalékát, ez kiegészülve a napenergia 47 százalék körüli és a biogáz 4 százalékos részarányával, valamint nagyjából 16 százaléknyi importtal, fedezhetné a fogyasztásunkat. „Ez radikális pozitív fordulat volna a jelenlegi helyzethez képest, amikor nemcsak az a probléma, hogy az import 30 százalék körüli, de a hazai villamosenergia-termelés is 70-80 százalékban importerőforrást használ fel” – tette hozzá Munkácsy Béla.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok