Index Vakbarát Hírportál

Újabb sztrájkra készülnek a pedagógusok, a dátum is megvan

2023. február 16., csütörtök 09:46

Amennyiben nem történik érdemi előrelépés a szakképzésben dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel összefüggésben, akkor március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a szakképző intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

„Miután az Orbán-kormány a sztrájktörvényt semmibe véve nem nevezett meg saját részről tárgyalópartnert, a bíróság a Nagy Márton miniszter vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumot jelölte ki, hogy egyeztessen a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságával” – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

A szakszervezet hamarosan levélben fordul Nagy Márton miniszterhez, hogy javasoljon időpontot az egyeztetések megkezdésére, tudta meg a lap.

Négy fő követelés van terítéken

Nagy Erzsébet szerint akkor is meghirdetik a határozatlan idejű sztrájkot, ha az egyeztetés kezdeményezése sikertelen marad. A PDSZ szakképzési sztrájkbizottsága a következő követelésekkel állt elő:

  1. Legalább a közoktatásban követelt béremeléssel azonos mértékű fizetésemelést kapjanak a szakképzésben dolgozók is;
  2. A szakképzésben dolgozók egy évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette vezessék be a közoktatási törvény szerinti heti 22 kötelező óraszámot;
  3. A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti törvény szerint járó jogaikat és védelmet;
  4. Önálló oktatási minisztérium létrehozása.

Március 16. egy szimbolikus dátum, hiszen akkor lesz pontosan egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. Az Egységes Diákfront már január végén bejelentette, hogy március 15-ére tüntetést szerveznek a fővárosban a Szabad sajtó útján, írja a Népszava.

(Borítókép: Pedagógussztrájk 2022. március 16-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok