Index Vakbarát Hírportál

Rehabilitálódnak a Törökországot megjárt mentőkutyák

2023. február 17., péntek 07:03

Nehéz dolguk volt a mentőkutyáknak, miután egy héten át hidegben, sokszor éhesen küzdöttek a lehetséges túlélőkért. Dextert és Karmát most szakértő kezek gyógyítják.

Rehabilitálódik Karma és Dexter, a Törökországot megjárt két mentőkutya Biksi Ottilia kezei között. Karma és Dexter elfáradt, ugyanis egy hétig kutattak a romokon, a közelben pedig folyamatosan égett egy épület, aminek a füstje zavarta a kutyákat.

Törmeléken, üveghalmokon jártak minden nap, órákig. Munkájuk eredménye török családok sorsát befolyásolta. Hideg volt, mindkettőt betakarták, éhesek voltak, megetették őket, de regenerálódni így is nehezen tudtak. Izmaik sérülékennyé váltak. Bőrükön horzsolások keletkeztek – írta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán. 

Karma gazdája, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentőkutyás szolgálatvezetője Facebook-posztjában ezt írja:  

Egy földrengésnél, pláne mínuszokban történő munkavégzésnél rengeteg sérülés érheti a mentőkutyákat a romokon: rándulás, zúzódások, ízület- és izomgyulladások stb. Nemcsak nekünk, embereknek, hanem a kutyáknak is fontos, hogy szakértő kezekbe kerüljenek…

A magyar mentőcsapatok Törökországban

Mint megírtuk, február 6-án 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A földmozgást több utórengés is követte, amelyek hatalmas pusztítást végeztek. Országszerte több ezer épület dőlt össze. A hatóságok jelentése szerint az anyagi kár gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Több település jóformán teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy

Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni. 

Magyar részről rengetegen segítettek a mentésben, többek között a HUNOR mentőcsapat, a Baptista Szeretetszolgálat kutató-mentői és a Karitász mentőmisszió is. Magyarországról több csapat érkezett az országba, összesen legalább 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak. 156 fő és 26 kutya alkotta a magyar kontingenst.

(Borítókép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook)

Rovatok