Index Vakbarát Hírportál

Ismét többet kell fizetni az iskolai menzáért az egyik nagyvárosban

2023. február 18., szombat 20:08

Fél éven belül másodszor emeli a diákok étkezési díját a nyíregyházi önkormányzat. A szerdai közgyűlésen 18 százalékos emelést szavaztak meg a fideszes képviselők. Bár az ellenzék tartózkodott, a jövő héttől biztosan többe kerül a szülőknek a közétkeztetés.

Az egyik helyi iskolában eddig 15 ezer forintba került egy gyermek havi étkezése. Ez most 18 százalékkal emelkedik, és nem először ebben az évben. Az elszálló élelmiszerárak miatt az önkormányzat kénytelen volt fél évben belül másodszor emelni és a pluszköltségeket a szülőkre áthárítani. A DK helyi szervezete szerint „az orbáni inflációt nem a szülőkkel kellene kifizettetni” − közölte az ATV Híradója

Fodor István, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke szerint „nem látványberuházásokra és propagandára kell elkölteni teljesen feleslegesen milliárdokat”, hanem ehelyett segíteni kellene „azokat a magyar családokat, akiket olyan sokat emleget Magyarország kormánya”.

A helyi ellenzék tartózkodott a szavazáskor. Ezzel együtt úgy vélik, a vállalkozó jogosan kér pluszpénzt, ha nem akar csődbe menni. A stábnak nyilatkozó ellenzéki képviselő apaként viszont túlzásnak tartja az áremelést.

Személy szerint mi nem örültünk ennek a családban, a feleségem meg is jegyezte, hogy a családi pótlék sem fedezi lassan a gyerekek étkeztetését. És most mi lesz? Hát fizetjük továbbra is azt, amit kell

– mondta el Babosi György önkormányzati képviselő, a Szövetségben Nyíregyházáért tagja.

A szülők nagy része szerint nem tartható tovább az áremelkedés tendenciája, főleg úgy, hogy a környező országokban már csökkennek az élelmiszerárak. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy durván megterheli a nagycsaládosok pénztárcáját a közétkeztetés folyamatos drágulása.

,,Azt gondolom, hogy most már remélhetőleg eljön az árcsökkenéseknek az ideje, azért ha jól belegondolunk, és amennyiben én jól tudom, az unióban már megindultak az árak lefelé, tehát nyilván várjuk, hogy ez elérkezzen hozzánk is” – mondta a Híradónak Borbély István helyi lakos. Az áremelés kapcsán az ATV megkereste a városházát is, adásukig azonban nem reagáltak.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Rovatok