Index Vakbarát Hírportál

Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor évértékelőjére

2023. február 18., szombat 17:13

Huszonnegyedik évértékelőjét tartotta Orbán Viktor szombaton a Várkert Bazárban. A beszédet követően azonnal megérkeztek az ellenzéki pártok reakciói.

Időközben a parlamenti pártok is reagáltak Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédére. Elsőként Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, illetve európai parlamenti képviselője nyilvánult meg.

Közleményében kiemelte, hogy a Jobbik álláspontja szerint ma az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból. Mint fogalmaztak, „a Fidesz pártlapja éppen a héten közölt cikkeket arról, hogy az Európai Unió a gonosz birodalma, a NATO pedig fenyegetés hazánkra. A miniszterelnök egy háttérbeszélgetésen elárulta, hogy szívesebben látná Magyarországot az unión kívül”. A párt szerint „Orbán Viktor a békéről papol, de a magyarok biztonságát jelentő európai szövetségeseivel háborúzik”.

Miközben orosz rakéták csapódnak be Magyarország keleti határától nem messze, a magyar miniszterelnök elárulja azt a nyugati szövetségi rendszert, amelyben szuverén országként fejlődhetünk. Márpedig a békéhez és biztonsághoz nem az vezet, ha a kormány örökös háborút vív a szövetségeseivel, a tanárainkkal, a vállalkozóinkkal, miközben a szovjet időkből jól ismert béketáborba vágyódik, ahol a Kreml fújja a passzátszelet

– fogalmazott a Jobbik sajtóosztálya. Kitértek arra is, hogy „a konzervatív Jobbik” adócsökkentéssel védené meg az elszabadult árak miatt nehéz helyzetbe jutott családokat. Továbbá célzott segítséget nyújtana a legkisebb vállalkozásoknak.

Momentum: A mai magyar politika egy rémálom

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője úgy értékelte a miniszterelnök beszédét, hogy a mai magyar politika egy olyan rémálom, amiben a szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek megállás nélkül. Szerinte el fog jönni az a pillanat, amikor a magyar emberek eldönthetik: folytatni akarják-e azt a korszakot, amit az állandó hazudozás jellemzett.

A pártelnök szerint a Momentum már megmutatta, milyen jövőt is álmodik Magyarországnak: „olyat, amiben kimondjuk az igazságot, kimondjuk, hazugság, hogy a rezsicsökkentés működik; hazugság, hogy a hatósági ár működik; hazugság, hogy a munkaalapú társadalomban meg lehet élni; hazugság, hogy Oroszország a barátunk; hazugság, hogy az EU az ellenségünk”.

DK: Az árnyékkormány maradt reménynek

A Demokratikus Koalíció szerint az igazság az, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 év alatt mindent elvesztett, és Európa legmagányosabb kormányfőjévé vált. Orbán Viktor szerintük elvesztette a Magyarországnak járó uniós pénzeket, elvesztette európai szövetségeseit, és elvesztette a becsületét.

Elvesztette Magyarország reményét arra, hogy a magyar emberek végre olyan európai jólétben éljenek, amelyet megérdemelnek, hiszen ma Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb bérek és a legmagasabb infláció egyszerre. Orbán magánya látszik minden egyes gazdasági mutatónkon

– áll a közleményükben, amelyben kifejtik, szerintük egy kérdés maradt: csak Orbán Viktor marad a vesztes, vagy az egész ország veszíteni fog. „Mára az árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból, és visszataláljon az európai jólét felé vezető útra” – zárják a reakciójukat.

MSZP: A miniszterelnök megint megismételte azt a hazugságát

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kiemelte, hogy Orbán Viktor kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat. Felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat. „Orbán Viktor évértékelője nem okozott meglepetést, a korábban is halott sikerpropaganda-elemeket ismételte meg” – fogalmazott a politikus.

Kunhalmi szerint a miniszterelnöknek téves az az állítása, hogy a családpolitika sikeres volt, hiszen 2011-hez képest összességében 333 ezer fővel csökkent az ország népessége. Ahogy az sem igaz szerinte, hogy Magyarország megkezdte a felzárkózását, hiszen az Európai Unió fejlettségi rangsorában – az egy főre jutó GDP tekintetében, 2010-hez képest változatlan áron számítva – egy hellyel még hátrébb is került.

A miniszterelnök megint megismételte azt a hazugságát, hogy az ellenzék háborúpárti, noha 2022. március 10-én a parlementben az MSZP és a többi ellenzéki párt is megszavazta azt az orbáni politikai nyilatkozatot, amely szerint sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük a magyar–ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást sem

– húzta alá Kunhalmi Ágnes, aki kiért arra is, hogy Orbán Viktor azon állítása sem helytálló, hogy a hazai inflációt a brüsszeli szankciók okozzák. Az áremelkedés ugyanis már a háború kitörése előtt megkezdődött, és jelenleg Magyarországon a legmagasabb. Döntő oka az orosz–magyar gázszerződés miatti drága gáz, a forint hónapokon keresztül tartó mélyrepülése, az unióval való megállapodás elhúzódása és a kiskereskedelmet sújtó, forgalmi típusú különadó.

Az MSZP az inflációt az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlésével, a kiskereskedelmi különadó megszüntetésével és az élelmiszer-ársapkák megőrzésével, sőt kiterjesztésével kívánja mérsékelni. Nem igaz tehát Orbán azon állítása sem, hogy az egész ellenzék az ársapkák eltörlését követeli. „Az MSZP mint az igazi baloldal pártja az ársapkák megőrzését és kiterjesztését akarja mindaddig, amíg az orbáni elhibázott gazdaságpolitika miatt ilyen magas az élelmiszerek ára” – zárták közleményüket.

Párbeszéd: Mi egy zöld, igazságos és szolidáris országban hiszünk

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarország társelnöke Facebook-posztban reagált. Szűkszavúan csak annyit fűzött hozzá, „tök mindegy, mit beszél O. V.: tájékozott, józanul gondolkozó ember semmi hitelt nem ad már a szavainak”. Később a párt is hosszabban reagált a miniszterelnök beszédére. Közleményükben úgy fogalamaztak, hogy „Orbán Viktor ezúttal sem tudta, milyen rendezvényen van. Ha ugyanis évértékelőn lett volna, ahogyan meghirdették az eseményt, nem vetít, hanem őszintén elmondja: csődpolitikája nyomán lett 2022-ben Európa-bajnok a magyar élelmiszer-infláció, miközben a családokat elborították a kifizethetetlen rezsiszámlák, a nyugdíjakat pedig már a kanyarban lehagyta az áremelkedés – és akkor még „csak” a magyarok mindennapjait vastagon érintő gazdasági kérdéseknél tartottunk volna”.

Kitértek arra is, hogy a miniszterelnök maga bizonyítja a magyar jogállam szétverését akkor, amikor az európai jogállamisági eljárás keretében kénytelen pontról pontra visszalépni, és miatta nem jutnak hozzá a magyarok a nekik járó uniós forrásokhoz. „Mi egy zöld, igazságos és szolidáris országban hiszünk, ahogyan arról a valódi problémákról és valódi megoldásokról szóló évértékelőnkben is beszéltünk” – zárta közleményt Szabó Rebeka, a Párbeszéd másik társelnöke.

Mi Hazánk: Stratégiai területeken nem tud előrelépést felmutatni a kormány

A Mi Hazánk a miniszterelnök beszédére úgy reagált, itt az ideje, hogy a kormány megváltoztassa a gazdaságpolitikáját, a multik szolgalelkű kiszolgálása helyett végre a magyar emberek érdekeit képviselje. A multinacionális cégek mindig a legolcsóbb, akár más kontinensről behozott dolgozókat keresik, „már eleve nem gondolkoznak a magyar munkaerőben”, amely közben nyugatra vándorol. Többek közt ez okozza azt, hogy évről évre fogy Magyarország népessége, hiszen a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményei szerint már csak 9 millió 604 ezer fő a lakosságszám. Ez Magyarország végét jelentheti.

Kiemelik, fontosnak tartják a fenntarthatóságot, a természeti erőforrásaink megbecsülését. „Ezért is tartjuk elfogadhatatlannak, hogy a Fidesz Európa akkumulátorgyár-központjává tenné hazánkat” – fogalmaztak közleményükben.

Orbán Viktor ezúttal sem szólt egy szót sem az egyik legfontosabb kérdésről. A stratégiai területeken nem tud előrelépést felmutatni a kormány, sőt: a népesség továbbra is csökken, a magyarok elszegényednek, egyre többeknek okoz nehézséget az alapvető élelmiszerek megvásárlása

– fogalmazott a Mi Hazánk, majd hozzátették, hogy szerintük van kiút a válságból: önrendelkezés, létbiztonság, nemzetvédelem.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. február 18-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok