Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a harc a balatonföldvári „mólógate” miatt

2023. február 19., vasárnap 12:29

Szabó Rebeka, Párbeszéd társelnöke személyesen ment el a tervezett beruházás helyszínére, ahonnan végül eltessékelték a politikust a kenujával együtt.

A Párbeszéd a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyben az látható, ahogy a párt társelnöke, Szabó Rebeka a Párbeszéd aktivistáival ellátogat a Balatonföldvárnál tervezett móló kijelölt helyéhez. Azonban a móló közelében a beruházást felügyelő személyek eltessékelik onnan a képviselőt, aki egy kenun érkezett a beruházás tervezett helyéhez.

A párt azt állítja, a tervezett mólószár 381 méter, ennek nagyságát pedig azzal érzékeltetik, hogy bemutatják, a Lánchíd 375 méter.

Elég a nagy tavak beépítéséből, legyen vége a balatonföldvári mólógate-nek! Szabó Rebeka társelnök és a Párbeszéd aktivistái – a helyi civilek támogatása mellett – kenus akciót hajtottak végre a már épülő, Lánchíd-hosszúságú betonmonstrumnál, aminek olyannyira nem örültek a földvári strandot önkényesen megszüntető, a helyi építési szabályzatot figyelmen kívül hagyó, környezetkárosító beruházás gazdái, hogy ráküldték csapatunkra a vízi rendészetet. A Párbeszéd minden eszközzel tiltakozik az eszement építkezés ellen!

– olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Mi történik Balatonföldváron?

Ahogy arról korábban az Index helyszíni riportban már beszámolt, a balatonföldvári civilek nem szeretnék, ha újabb kikötő épülne a településen. Ráadásul úgy, hogy ez területet venne el a Nyugati strandtól, ahol évente 40 ezer embert fogadnak.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke korábban elárulta, hogy a tervezett beruházás kapcsán 2022. szeptember 5-én született arról ítélet, hogy a veszprémi kormányhivatal által kiadott építési engedély ellentétes a helyi építési szabályzattal, így azt megsemmisítette.

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere másként látja a történetet. Szerinte a szeptemberi jogerős ítélet valamennyi betűjét betartották. A polgármester lapunknak elmondta, az ítélet valóban visszavonta a veszprémi kormányhivatal környezetvédelmi hatástanulmányát. Az ítéletben ugyanakkor az is benne foglaltatik, hogy a bíróság új hatástanulmány elkészítésére kötelezte a hivatalt, ami novemberben meg is született.

Rovatok