Index Vakbarát Hírportál

Lánczi Tamás: Sokan szeretnének olyan autonómok lenni, mint Orbán Viktor Európában

2023. február 19., vasárnap 14:55

Európában senki sem annyira autonóm, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – jelentette ki Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A kormányfő szombati évértékelőjét elemezve azt mondta, Orbán Viktor markánsan arról beszélt, hogy magasabb rendű cél és lehetőség az ukrajnai háborúban a béke oldalára állni, nem pedig egyik vagy másik fél mellé. Tehát életeket menteni, az országot megmenteni elsősorban fegyverszünettel, majd békével lehet.

„A miniszterelnök két fontos dologról beszélt, amelyeket úgy ítél meg, mint a legsúlyosabb és a legfenyegetőbb veszélyek. Az egyik a háború eszkalációja, amely abba a szakaszba lépett, hogy bármikor bekövetkezhet, hogy egy újabb hadviselő fél belép a háborúba, akár önkéntes békefenntartó formában vagy még fokozottabb fegyverszállítások formájában. A másik pedig a gazdasági veszélyek, az infláció” – szögezte le Lánczi Tamás.

Lánczi Tamás úgy fogalmazott, Európában senki sem annyira autonóm, és senki sem annyira szabad, hogy ezt így kimondhassa; ez gyakorlatilag a magyar miniszterelnök privilégiuma.

Az elemző szerint mások is vannak, akik így gondolják, csak ők egyszerűen nem tehetik meg, hogy kimondják ezt a nyilvánvaló igazságot, mert nem elég erősek politikailag.

Mint mondta, megpróbálnak beletolni minket abba a szerepbe, hogy „mi Oroszország oldalán vennénk ebben részt, ami nyilván rendkívül kellemetlen és dehonesztáló szerep. Ennek mentén megpróbálnak elidegeníteni bennünket a nyugati világtól, bizonyos nyugati fórumokról egész egyszerűen kirekeszteni”.

Hozzáfűzte: Orbán Viktor világossá tette, hogy a NATO-tagságot igenli, a NATO „háborús fegyverré” alakításának kísérletét azonban ellenzi. A NATO védelmi szövetség, nem pedig támadó.

„Amennyiben védelmi szövetségként működik, Magyarország a tagja és jó szövetségese, de minden támadó jellegű műveletből ki akar és ki fog maradni, már amennyiben ez a miniszterelnök szándékán múlik” – hangsúlyozta a politológus.

Orbán Viktor évértékelőjéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Rovatok