Index Vakbarát Hírportál

Kétnapos zarándoklat indul Bocskai István emlékére

2023. február 19., vasárnap 19:18

A hajdúvárosok küldöttsége tizenhatodszor rendezi meg a Bocskai-zarándoklatot, amely idén kétnapos lesz. A mintegy húsztagú delegáció február 21-én, kedden indul el, az első állomás Mezőtelegd lesz.

A kétnapos zarándoklat résztvevői – Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Vámospércs, Debrecen és Derecske települést képviselve polgármesterek, önkormányzati képviselők és Tasi Sándor (Fidesz–KDNP) vármegyei közgyűlési alelnök – február 21-én felkeresik a Bocskai István fejedelem életéhez, uralkodásához kapcsolódó helyszíneket.

A mintegy húsztagú delegációhoz Erdélyben csatlakozik Meleg Vilmos nagyváradi színész is.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, az út fő szervezője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a zarándoklat első állomása Mezőtelegd lesz, ahol a református templom kertjében a fejedelem felesége, Hagymássy Kata szobrát koszorúzzák meg.

Ezután Kolozsvárra érkezik a küldöttség. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében – amely Bocskai István szülőháza volt egykoron – Tonk Márton rektor fogadja a delegációt, majd megkoszorúzzák Bocskai István mellszobrát, valamint az egyetem külső falán található emléktáblát.

A következő állomás a gyulafehérvári római katolikus székesegyház lesz, ahol a Kassán elhunyt Bocskai István koporsóját elhelyezték 1607. február 22-én.

A második napon a nagyenyedi vár falán koszorút helyeznek el a zarándokok az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére.

Az utolsó állomás Nagyvárad, a Partiumi Keresztény Egyetem lesz, ahol Major Enikő rektorhelyettes fogadja a küldöttséget, majd koszorút helyeznek el az egyetem udvarán található Bocskai-emléktáblánál.

Rovatok