Index Vakbarát Hírportál

Nagyon egymásra hangolódott a kínai vendég és a magyar külügyminiszter

2023. február 20., hétfő 12:42

Wang Yi államtanácsos, korábbi kínai külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter találkozója már a tizenötödik alkalom a két ország miniszteri szintű találkozóinak sorában.

A széles körű magyar–kínai együttműködésből Magyarország már eddig is sokat profitált – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter, aki Budapesten, a külügyminisztériumban fogadta Wang Yi államtanácsost, korábbi kínai külügyminisztert. Ez már a tizenötödik alkalom volt a két ország miniszteri szintű találkozóinak sorában. 

A magyar fél szerint a stratégiai együttműködés lehetővé tette hazánk számára, hogy a válságokból hazánk mindig megerősödve jöhessen ki, ebben pedig kulcsfontosságú volt a magyar–kínai együttműködés. Példaként említette a koronavírus-járványt, melynek idején orvosi eszközöket és oltóanyagokat vásárolhatott Magyarország Kínától.

Most, amikor a világ háborús gazdasági válságban van, Magyarország gazdasága mégis növekedési pályán tud maradni, mert az európai gazdaság átalakulása szempontjából vezető iparágban éllovas szerepet töltünk be, és ez nagymértékben köszönhető annak, hogy a kínai vállaltok egyre nagyobb mértékben ruháznak be nálunk. A magyar gazdaság valaha volt legnagyobb beruházását – amit a világgazdaság fekete évében jelentettünk be –, ami egy kínai beruházás, ezért is jár a köszönet

– utalt a tavaly bejelentett (jelentős viták kereszttüzében álló) CATL akkumulátorgyár-fejlesztésre Szijjártó Péter, aki tárgyalópartnerét barátjaként említette.

Wang Yi a kölcsönös tisztelet és bizalom fontosságát hangsúlyozva arról beszélt: Kína nagyra értékeli, hogy Magyarország Kína-barát politikát folytat, és a nemzetközi fórumokon is támogatja a kínai álláspontot. Szavai szerint a kölcsönösség elve alapján Kína is támogatja Magyarország szuverenitási törekvéseit.

Rovatok