Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: A magyarok szerint Orbán Viktor a legalkalmasabb miniszterelnök

2023. február 20., hétfő 11:02

A Nézőpont Intézet friss kutatásából kiderült, hogy a magyarok többsége Orbán Viktort tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen. A képzeletbeli dobogó második fokára Dobrev Klára került.

A felmérésben – amelyet február 13. és 15. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – az áll, hogy az elmúlt hetekben az ellenzék több vezetője, Toroczkai László, Donáth Anna és Dobrev Klára, múlt hétvégén pedig Orbán Viktor is megtartotta évértékelő beszédét. (Az utóbbiról percről percre tudósításban számoltunk be, itt olvashatja.)

A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a jelenlegi „politikai választékból” kit tartanak a magyarok a legalkalmasabbnak Magyarország miniszterelnökének.

A magyar választók fele (49 százalék) továbbra is Orbán Viktort tartja legalkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatra.

A kormányfő a jelölti versenyben „utcahosszal vezet”, a képzeletbeli dobogó második fokára Dobrev Klára került, aki a választók mindössze 13 százalékának a bizalmát tudta megnyerni. A harmadik helyre Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke került, őt a választók 7 százaléka tartja a legalkalmasabbnak a feladatra. Vele szinte holtversenyben van Donáth Anna (Momentum) a 6 százalékos eredményével.

Az „ellenzékváltó hangulat” újabb bizonyítéka

Mint írták, a tavaly április óta fennálló „ellenzékváltó hangulat” újabb bizonyítéka, hogy közel annyian gondolják úgy, hogy egyik sem a legalkalmasabb jelölt (11 százalék), mint amennyien Dobrevet választották, és a tanácstalanok aránya annál is nagyobb, mint amennyien Donáth Annára adnák a voksukat.

Még lesújtóbb eredménynek nevezték a baloldal számára, hogy a baloldali szavazók több mint negyede (27 százaléka) nem tud választani a jelenlegi ellenzéki ajánlat közül.

Kifejezetten rossz eredmény a Nézőpont szerint a visszatérő Donáth Anna számára, hogy tíz baloldali szavazóból mindössze egyet (12 százalék) tudott eddig maga mellé állítani, míg elsődleges konkurenciája, Dobrev Klára a kormánykritikus választói közönségének több mint egyharmadát (37 százalék).

„Mindezek alátámasztják, hogy a baloldali jelöltek egyelőre elsősorban nem Orbán Viktor, hanem egymás kihívói” – áll a Nézőpont Intézet aktuális kutatásában, melynek részleteit hétfőn közölték az MTI-vel.

Rovatok