Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Ebben a bohózatban nem veszek részt

2023. február 20., hétfő 10:39

A magyar kormány nem kíván asszisztálni az uniós vizsgálathoz, mert a lehallgatás ügyét nemzetbiztonsági kérdésnek tartja, mely kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartozik.

A Pegasus lehallgatási botrányok kivizsgálására létrejött európai parlamenti különbizottság küldöttsége ma érkezik Magyarországra, hogy civil szervezetekkel, illetve a kémprogram által célba vett személyekkel egyeztessen. Az Európai Parlament számára e bizottság jelentéstevője, a holland liberális Sophie in't Veld előkészítő dokumentumában azt javasolta Magyarország kormányának, hogy állítsák helyre a független felügyeleti szerveket, és hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítéletet, amely megállapítja, hogy a NAIH nem képes ellátni a kémprogramok használatának független felügyeletét.

A Pegasus és azzal egyenértékű kémszoftverek használatának kivizsgálásával foglalkozó vizsgálóbizottság szeretett volna Varga Judittal is személyesen egyeztetni erről, ám az igazságügyi miniszter visszautasította a találkozóra szóló felkérést. Közösségi oldalának  bejegyzése  szerint ezt azzal magyarázta, hogy

az Európai Unió működéséről szóló szerződés 4. cikkének (2) bekezdésével összhangban a nemzetbiztonság továbbra is kizárólagosan a tagállamok hatáskörébe tartozik. A PEGA-bizottság mandátuma azonban veszélyesen túlterjeszkedik az uniós és az intézményi hatáskörökön, ezt az Európai Bizottság vonatkozó nyilatkozatai is megerősítik.

Mivel a magyar kormány ellenzi az ilyen jellegű gyakorlatokat, ezért a jogállamiság védelme érdekében nem járul hozzá a PEGA-bizottsággal való együttműködéshez, így tehát ő sem találkozik a küldöttséggel.

Nem kívánunk asszisztálni a magyar és európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához

– fogalmazott a politikus.

Rovatok