Index Vakbarát Hírportál

Több mint hatmilliós jutalmat szavaztathat meg magának a szigetszentmiklósi polgármester

2023. február 21., kedd 21:29

A városvezető a költségvetés elkészítéséért és végrehajtásáért hatszor 1,1 millió forintot vehet fel. A képviselő-testület a jövő héten szavaz az előterjesztésről.

Szokatlan elemmel bővült idén Szigetszentmiklós költségvetési rendelete: a polgármester jutalmazásával. Az önkormányzat költségvetésében külön keretet hoznak létre a városvezető jutalmazására, amit két tételben kaphat meg: először, amikor előkészíti a költségvetést, másodszor, amikor végrehajtják – tudta meg a magyarnarancs.hu.

A jutalom összege kétszer háromhavi illetménye, ami Nagy János polgármesterre vonatkozóan

havonta 1,1 millió forint, így összesen 6,6 millió forint illeti meg.  

A költségvetésről jövő héten szavaz a város képviselő-testülete, ezen a héten a szakbizottságok tárgyalják, ahol a fideszes képviselők támogatásával sorban elfogadták. A polgármester dupla jutalma nem egymagában szerepel a költségvetési rendeletben, azt az egyes személyi juttatások közé csomagolták több, az önkormányzat dolgozóit illető cafeteria és rekreációs keretek megállapításai közé – írja a portál.

Jószai Attila DK-s önkormányzati képviselő a szociális bizottság ülésén javasolta, hogy vegyék ki a költségvetései rendeletből az oda nem tartozó elemet, de ezt a portál szerint leszavazták. A képviselő úgy látja, az előterjesztés jogilag is aggályos, mivel a költségvetés és a zárszámadás elfogadása testületi hatáskör. Ha pedig a testület ezeket nem fogadná el, akkor törvénysértő a működése, tehát mindenképpen meg kell szavazni, a polgármester jutalmazásával együtt.

További aggály, hogy a költségvetési rendelet jogszabály, nem határozat, így

rendeletben megállapítani a jutalmat jogilag is problémás lehet.

Jutalmat ugyanis a polgármester az adott időszakban végzett munkájáért lehet határozattal elfogadni, viszont Nagy János ilyen előterjesztést nem tett. Jószai a portálnak felidézte, még Szigetszentmiklós korábbi fideszes polgármestere, Szabó József sem vett fel jutalmat 2014 óta. 

Az ellenzéki képviselő nem kapott választ a jutalmazás indoklására.

Rovatok