Index Vakbarát Hírportál

Fél évvel meghosszabbítják a menekültek okozta válsághelyzetet

2023. február 21., kedd 21:03

Még mindig a balkáni útvonal a legnépszerűbb, a déli határ mentén pedig jelenleg is menekültek ezrei gyülekeznek.

A kormány fél évvel ismét meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, mert az illegális migráció továbbra is fenyegeti Magyarországot – közölte a  Kormányzati Tájékoztatási Központ  az MTI-vel.

A tömeges bevándorlás 2015 óta folyamatosan sújtja Európát, a legaktívabb továbbra is a magyar határt is érintő balkáni útvonal – tették hozzá. A kormány szerint a határkerítés és a határvédelem nélkül az elmúlt kilenc évben már illegális bevándorlók milliói jutottak volna be az országba.  A nemzetközi embercsempész-hálózatok ugyanis folyamatosan szállítják a magyar határhoz a migránsokat.

Tavaly 270 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a magyar hatóságok,

ami a korábbi évhez képest több mint kétszeres emelkedést jelent. A déli határ mentén jelenleg is migránsok ezrei gyülekeznek, és gyakran tanúsítanak erőszakos magatartást a határt védő rendőrökkel és határvadászokkal szemben.

A brüsszeli bevándorláspárti politikában azonban nincs érdemi változás, a bevándorláspártiak továbbra is migránsok befogadását és szétosztását erőltetik - szögezték le a közleményben.

Magyarországnak tehát továbbra is magának kell gondoskodnia az ország védelméről.

Ezt a célt szolgálja a 2016 óta fenntartott tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amely gyorsabb és határozottabb döntéshozatalt tesz lehetővé a kormány számára.

Az elmúlt napokban a kormány egyébként szigorította a magyar–ukrán határ védelmét is, miután a háborús menekülthelyzetet kijátszva afrikai és közép-ázsiai illegális migránsok ott is nagy számban jelentek meg. 

A kormány mostani döntésével 2023. szeptember 7-éig hosszabbítja meg a válsághelyzetet.

(Borítókép: Határvadászok járőröznek a magyar–szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok