Index Vakbarát Hírportál

Újabb botrány Mogyoródon, leváltották az alpolgármestert

2023. február 21., kedd 07:00

A Fidesz–KDNP önkormányzati képviselői és a független polgármester egyhangúlag döntött Trabalka Szilvia független alpolgármester leváltásáról. Azzal az indokkal váltották le az alpolgármestert, hogy túllépte hatáskörét. Azonban nem ez az egyetlen botrány az önkormányzat háza táján, ugyanis korábban verbális erőszakkal vádolták a polgármestert.

Trabalka Szilvia (független) közlése szerint alpolgármesterként vett részt a 2023-as költségvetés vitája miatt megrendezett rendkívüli képviselő-testületi ülésen, ahol váratlanul leváltották. Állítása szerint az utolsó pillanatban felkerült napirendi pontban döntöttek leváltásáról.

Az alpolgármester leváltását azzal indokolták a közlemény szerint, hogy egy alkalommal a polgármester, Paulovics Géza (független) távolléte miatt Trabalka Szilvia írt alá egy megállapodást. A polgármester akkor szabadságon volt, de a jegyző a megállapodást ellátta ellenjegyzésével, ami azt jelenti, hogy a törvényességi feltételeknek megfelelt a dokumentum. 

Azonban most hatáskörtúllépésnek és törvénytelen intézkedésnek minősítették a dokumentum aláírását.

A megállapodásról nem árult el sok mindent Trabalka Szilvia, de Kapitány Attilával kötötték, aki az előző ciklusban (2014–2019) szintén alpolgármesteri feladatot látott el a településen. Trabalkához hasonlóan Kapitány Attila is függetlenként jutott be az önkormányzatba.

Az alpolgármester leváltását Paulovics Géza, Szabó István, Hézinger Lajos, Kurfis László és Kurucz Péter írta alá, akik mind a Fidesz-KDNP és a Mogyoródi Lokálpatrióta Civil egyesület színeiben szereztek mandátumot. Emellett Hutter József és Babják Gábor távozott az ülésről Trabalka Szilviával együtt, miután nem tudtak a többi képviselővel érdemi vitát folytatni. 

Hutter Józseffel és Babják Gáborral távoztunk az ülésről még a szavazás előtt, nem akartunk részesei lenni ennek a méltatlan színjátéknak

– olvasható közleményében.

Így öt igen szavazattal alpolgármesteri megbízatását azonnali hatállyal visszavonták, a folyamatban lévő ügyek pedig a polgármesterhez kerültek. 

„Ha fenyegetnélek, nem így néznél ki”

A volt alpolgármester szerint a 2022-es év végén elkészített évértékelője is közrejátszott eltávolításában. Az évértékelőt ugyancsak a Facebook-oldalán osztotta meg a képviselő, aki akkor verbális erőszakkal vádolta meg a polgármestert. 

Trabalka Szilvia azt állította, hogy több esetben alázta a képviselőt nyilvánosan a közösségi oldalán és személyesen is. Olyan mondatok hangzottak el szerinte, mint „ha ennek az önkormányzatnak a része akarsz maradni, azt csinálod a következő két évben, amit mondok”, vagy „ha fenyegetnélek, nem így néznél ki”.

Nem voltam ahhoz hozzászokva, hogy bárki így viselkedjen velem vagy a mások előtt való megalázásomban lelje örömét. Rá kellett jönnöm, hogy itt megszoksz vagy megszöksz helyzet állt elő, és én fogamat összeszorítva küzdeni kezdtem

– írta a politikus.

Emellett, míg az önkormányzat minden egyes dolgozója (nagyjából 100 fő) részesült év végi jutalomban, addig az alpolgármesternek nem járt az év végi pénz.

Rovatok