Index Vakbarát Hírportál

Elárasztották a Balatont a vetési varjak, komoly egészségügyi veszély fenyeget

2023. február 21., kedd 15:11

Ellepték a védelem alatt álló vetési varjak a Veszprém vármegyei Ábrahámhegyet. A madarak jelenléte egyre több településen zavarja a lakosokat, tehát a gond immár országos jellegű. A varjak az emberi üldöztetés elől menekülnek lakott területekre. A maguk mögött hagyott ürülék azonban jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

A Balaton-parti települések közül siófoki és ábrahámhegyi lakosok is arra panaszkodnak, hogy igazi varjúinvázió keseríti meg a mindennapjaikat. A fekete madarak Ábrahámhegyen akkora galibát okoznak, hogy a helyiek állandó félelemben vannak amiatt, nehogy a fejükre piszkítsanak.

A probléma nem új keletű, már öt éve ezzel kell együtt élniük a helyi embereknek. A vetési varjak száma egyre nő, nagyon elszaporodtak. 

Elpusztítani nem lehet a fekete szárnyasokat, mert védettek.

A kert végében felállított madárijesztők egyáltalán nem zavarják őket, más lehetőség pedig nincs az elriasztásukra.

Vella Zsolt, Ábrahámhegy polgármestere azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy a boltok előtt összefüggő szőnyeget alkot a vetési varjak ürüléke, ami 

komoly közegészségügyi és köztisztasági problémát jelent.

Hozzátette: hiába takarítják el a piszkot, az ürülék folyamatosan újratermelődik. A helyiek néhány hete legallyazták a platánfákat, a varjak azonban máshol is találtak fészkelőhelyet maguknak.

Siófokon is egyre nagyobb a baj

Hasonló gondokkal szembesültek a siófokiaik is. Itt a városvezetők keze szintén meg van kötve. A megoldás a kilövéses ritkítás lehetne, azonban – amellett hogy védett állatról van szó – egy példány eszmei értéke mintegy 50 ezer forint. A természetvédelmi törvény értelmében még a város belterületén lévő fészkeiket is csak a megyei kormányhivatal hozzájárulásával lehetne eltávolítani.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága indokolt esetben, költési időszakon kívül megengedi a varjak fészkeinek felszámolását, de ilyenkor a madarak újabb telepeket hoznak létre.

Rovatok