Index Vakbarát Hírportál

Erdélyben tíz százalékkal csökkent a közoktatásban tanuló diákok száma

2023. február 22., szerda 18:06

A magyar kormány a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást, és támogatja a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramjának elindítását Erdély szórványtelepülésein – jelentette be Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Az erdélyi szórványmegyék magyar oktatási szakembereinek jelenlétében zajló sajtótájékoztatón Panyi Miklós rámutatott: az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti. A csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz az anyanyelvi oktatási intézmények fenntartása, és ezekre a kihívásokra a kormánynak valamilyen módon reagálnia kell.

Egy ilyen eszköz lehet az iskolabuszokból álló hálózat fenntartása, ami segíti a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést

– mondta Panyi Miklós.

Az államtitkár emlékeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) tett tavaly novemberi bejelentésére, miszerint a kormány a jelenlegi 22 400 forintról a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást.

Kiemelte: Kárpátalján a háborús nehézségek miatt januártól bruttó 100 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak a magyar oktatás mellett döntők, és a következő tanévtől hasonló nagyságú összeg jut a többi határon túli magyar közösség magyar iskola mellett döntő tagjainak is.

1,05 millióról 940 ezerre csökkent a diákok száma

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke emlékeztetett: a szervezet a maga civil eszközeivel járul hozzá a külhoni magyar oktatás fenntartásához, és 2004 óta a Felvidéken strukturált iskolaválasztási programmal is jelen van.

Elmondta: a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába. Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken, ahol hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma.

Hangsúlyozta: nem púp akarnak lenni „a lét és nemlét között működő iskolák nyakán”, ezért a 9 személy szállítására alkalmas 36 iskolabusz teljes üzemeltetését vállalják. A járműveket 501 millió forintért vásárolták a magyar kormány támogatásával.

„Minden olyan támogatás, program, mely a magyar nyelvű oktatást tovább segíti, üdvözlendő” – jegyezte meg Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke, aki a román Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján arról számolt be, hogy 2012 és 2021 között Erdély 15 megyéjében 10 százalékkal, 1,05 millióról 940 ezerre csökkent a közoktatásban tanuló diákok száma.

Rovatok