Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas molinó feszül Orbán Viktor erkélye alatt

2023. február 23., csütörtök 15:18

Greenpeace-aktivisták az ukrajnai háború kezdetének évfordulóján egy hatalmas molinót helyeztek el a Karmelitánál „Gáz, függőség: elég!” szöveggel. Az aktivisták azt akarták üzenni ezzel a kormánynak, hogy válaszaik az energiaválságra teljesen hibásak, nem a megoldáshoz, csak még jobban elmélyülő válsághoz vezetnek.

A Greenpeace szerint elfogadhatatlan, hogy az energiaválság egy éve alatt csak tovább korlátozták a megújuló energiaforrásokat, és hogy nem kezdeményeztek programokat az energiafelhasználás hosszú távú csökkentésére – írja a greenpeace.org. Mint a portál kiemeli, 

ehelyett a magyar költségvetésből továbbra is ömlik a pénz az éghajlatot károsító, háborúkat okozó gáz, olaj és szén felhasználásába.

A Greenpeace aktivistái az ukrajnai háború évfordulójának alkalmából egy hatalmas molinót feszítettek ki a Karmelitánál „Gáz, függőség: elég!” szöveggel. A szervezet által idézett adatok szerint az orosz–ukrán háború kezdete óta az Európai Unió országai közül Magyarország vásárolta a második legtöbb földgázt Oroszországtól (Németország után).

Orbán Viktor korábban egyértelművé tette, hogy Magyarország kimarad az orosz gáz- és olajkereskedelmet érintő szankciókból, ugyanis ezek aránytalanul terhelnék az országot. Mint leszögezte, az összes, Magyarországon elfogyasztott gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, a magyar háztartások 85 százalékát gázalapon működtetik, az üzemanyagot pedig olajból állítjuk elő, amelynek 64 százaléka jön Oroszországból.

A Greenpeace cikke megjegyzi, hogy az erre elköltött több mint 2100 milliárd forint azt jelenti, hogy minden magyar háztartás akarata ellenére átlagosan mintegy 537 ezer forinttal járult hozzá az orosz gáz beszerzéséhez. A Greenpeace éppen ezért azt követeli a kormánytól, hogy a klímavédelem szempontjait is figyelembe véve

legkésőbb 2035-ig vezessék ki a gázt, és helyette klímabarát, békés, megújuló energiaforrásokból biztosítsák az ország energiafelhasználását.

A szervezet szerint az alábbi megoldásokra volna mielőbb szükség, amelyekkel gyorsan és jelentősen lehetne csökkenteni a gázfüggőséget:

(Borítókép: Greenpeace Magyarország / Facebook)

Rovatok