Index Vakbarát Hírportál

Belharc a Fideszben: Kocsis Máté beleszállt az egyik államtitkárba

2023. február 24., péntek 06:58

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője „baloldali javaslatnak” nevezte Takács Péter egészségügyi államtitkár azon kezdeményezését, hogy csökkenteni kell a kórházi ágyak számát Magyarországon.

Az államtitkár két nappal ezelőtt vázolt egy részletes tervet az egészségügy átalakításával kapcsolatban. Ennek a tervezetnek része volt, hogy a kórházi ágyak számát csökkenteni kell számos kórházban.

Mint mondta, az ágyak számának nincs köze a finanszírozáshoz, az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével, de ezt gyakran nehezen tudja megértetni a helyi országgyűlési képviselőkkel. Takács Péter azzal is érvelt, hogy jelenleg a kórházi ágyak mintegy 30 százaléka kihasználatlan, és ezeket át lehetne adni a szociális szektornak.

Az RTL Híradó megkérdezte Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőt a tervezetről, aki helytelenítette Takács Péter ötletét.

Lehet, hogy egy baloldali párt javaslatát karolta fel az államtitkár úr

– mondta Kocsis Máté az RTL-nek.

A Híradónak nyilatkozott ugyanebben a kérdésben Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász is, aki azt mondta, jó irányba tett lépésként értelmezhető, hogy a kormányzat racionalizálni akarja az egészségügy finanszírozását, és fel akarják számolni az olyan visszaéléseket a rendszerben, amikor csak azért visznek be egy pácienst a kórházba, hogy pluszfinanszírozást kapjon érte az intézmény.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa úgy látta, hogy az államtitkár „olyat hoz föl, ami egyébként évtizedek óta gondja a magyar egészségügynek, görgeti maga előtt minden kormány ezeket”. Hozzátette, szerinte a kormányzat sem oldja meg jól ezeket a problémákat, mert „centralizálni akarják az egész ellátórendszert, a benne dolgozókat egy katonai-rendőri fegyelemmel akarják megtartani vagy dolgoztatni”.

(Borítókép: Kocsis Máté. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)

Rovatok