Index Vakbarát Hírportál

A BKK arra kérte az utasokat, nyomják meg a vészjelzőt, ha hajléktalannal találkoznak

2023. február 24., péntek 16:32

A BKK Facebook-oldalán néhányan cinikusan szóltak hozzá ahhoz, hogy új villamosok érkeznek Budapestre. Egyikük szerint sokszor olyan büdös van a tömegközlekedési eszközökön a hajléktalanok miatt, hogy nem lehet rajtuk megmaradni. A BKK válaszában arra buzdította az utasokat, hogy jelezzék a villamosvezetőnek, ha hajléktalannal találkoznak.

Az Index is beszámolt róla, hogy megszületett a kormánydöntés, amely szerint a főváros 54 milliárd forintnyi európai uniós forrásból 51 alacsony padlós, légkondicionált, korszerű CAF villamost vásárolhat. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közösségi oldalán is hírt adott arról, hogy új járművek érkeznek.

Az RTL hívta fel a figyelmet arra, hogy a bejegyzéshez azt írta az egyik kommentelő, hogy hiába vesznek új villamosokat, ha azokon sokszor hajléktalanok utaznak, akiknek szerinte nagyon zavaró a jelenléte a tömegközlekedési eszközökön.

Kaphatunk akármilyen új villamost, de mit ér, ha olyan büdös lesz rajta, hogy az ember nem tud rajta megmaradni

– írta a hozzászóló.

A BKK nem hagyta szó nélkül a kommentet. Azt írták, hogy a felvetés jogos, de hozzátették azt is, hogy a napi tízezernél is több járaton csak néhány száz ellenőr dolgozik, akik „nem tudnak ott lenni minden járatinduláson”.

Ha hajléktalannal találkozol, nyugodtan jelezd a villamosvezetőnek a jármű vészjelzőjén, köszönjük!

– írta a BKK.

Az idézett hozzászólások később eltűntek, de nyomuk maradt, ugyanis néhányan reflektáltak rá. Volt olyan kommentelő, aki egyetértett a felvetéssel, más viszont azt írta, hogy az éjjeli járatokon még a fagyban is megtűrik a hajléktalanokat, mert előfordult, hogy valaki a buszmegálló padján fagyott halálra. Egy, azóta már törölt hozzászólásban valaki azt jegyezte meg, hogy a vészjelző nem erre való.

BKK: szolidaritást vállalunk nehéz sorsú embertársainkkal

A Budapesti Közlekedési Központ péntek este kiadott közleményében elnézést kért a járatain utazó hajléktalan emberekkel kapcsolatos, helytelenül megfogalmazott komment miatt. Azt írták: szolidaritást vállalnak az otthon nélküli, nehéz sorsú embertársaikkal.

A BKK szerint olyan hozzászólás jelent meg a Facebook-bejegyzésüknél, amely alapvetően megengedhetetlen, hiszen összemossa a hajléktalan emberek helyzetét az utazási feltételeket megsértő utasokkal. Szerintük ez téves azonosítás, hiszen a megbotránkoztató viselkedésből, vagy az utazási feltételek megsértéséből nem következik, hogy valaki hajléktalan volna, ahogy fordítva sem igaz ez az általánosítás. „Elnézést kérünk azoktól, akiket ez a hozzászólás bármilyen formában megbántott” – írták.

Hozzátették, hogy hisznek az egyenlő bánásmódban, és kiemelten fontosnak tartják a hajléktalan emberek védelmét.

Ezért is működünk együtt partnereinkkel például a téli krízisellátás időszakában is, hogy szükség esetén a hajléktalan emberek a lehető leghamarabb megfelelő ellátást kapjanak. A magunk eszközeivel ezután is igyekszünk segíteni hajléktalan és nehéz sorsú embertársainkon egyaránt

– áll a BKK közleményében.

Rovatok