Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin a háború évfordulóján: Az orosz agresszió nem jogos, tűzszünet kell

2023. február 24., péntek 12:17

Az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján Lisszabonban tartott beszédet a magyar államfő.

Pénteken ér véget Novák Katalin magyar köztársasági elnök kétnapos állami látogatása Lisszabonban. A magyar államfő találkozott a törvényhozás elnökével, Augusto Santos Silvával, majd egy rövid tárgyalás után a városházára sietett, ahol a lisszaboni főpolgármesterrel, Carlos Moedassal találkozott.

Moedas beszédében diplomatikusan megköszönte Novák Katalin látogatását, majd a magyar rendszerváltozásról beszélt, és méltatta a magyar nép szabadságszeretetét. Mint fogalmazott: a magyarokat a történelem mindig megtépte, azonban abból mindig erősebben álltak fel. E kapcsán párhuzamot vont a két nép között: szerinte mind a magyarok, mind a portugálok számára fontos a szabadság és a függetlenség.

Ezt a gondolatot továbbfűzve az ukrajnai háborúról beszélt, amit Európa elleni inváziónak nevezett. Szerinte az egyetlen megoldás, ha Európa összefog.

Beszéde végén még egyszer megköszönte a magyar elnök látogatását, majd pedig átadta a városháza kulcsát Nováknak.

Novák Katalin: Európának továbbra is össze kell tartania

A magyar köztársasági elnök beszédében kizárólag az ukrajnai háborúról beszélt. Mint fogalmazott, a legfontosabb feladat, hogy a háború minél hamarabb véget érjen, majd a csütörtöki, a portugál elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondott gondolatait megismételve a minél hamarabbi tűzszünet és hosszú távú megoldást jelentő béke fontosságára hívta fel a figyelmet.

Novák beszédének fő mondandója az összefogás volt: mint fogalmazott, fontos, hogy Európa továbbra is együttműködjön ebben az időszakban.

Novák szerint az orosz agresszió nem jogos érdekeket szolgál, és ismét kifejtette, hogy a legfontosabb a tűzszünet, majd a béke mihamarabbi elérése. E kapcsán a csütörtöki beszédéhez hasonlóan ismét aláhúzta, hogy a háború a kárpátaljai magyarokat is érinti, és több magyar is meghalt a katonai konfliktus folyamán.

A magyar államfő ezután diplomatikusan a magyar–portugál kapcsolatok fontosságáról beszélt, kiemelve: szerinte a két nép nemcsak megérti egymást, hanem szeretni is tudják egymást. E kapcsán kitért a két nép közötti tradíciókra, illetve a portugál elnökkel folytatott találkozójára, ami szerinte nagyon jól sikerült.

Mint arról korábban beszámoltunk, Novák Katalin kétnapos lisszaboni állami látogatása csütörtökön kezdődött: aznap a portugál elnökkel, Marcelo Rebelo de Sousával találkozott, majd később a portugál miniszterelnök-helyettessel, Mariana Vieira da Silvával folytatott munkaebédet.

(Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnököt ünnepélyesen fogadja Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök a lisszaboni elnöki rezidencia, a Belem-palota előtti Praca do Império téren 2023. február 23-án. Fotó: Bruzák Noémi /MTI)

Rovatok