Index Vakbarát Hírportál

Ennyit a jó időről, visszatér a tél

2023. február 25., szombat 06:01

Egy hidegfront hatására szombaton többfelé számíthatunk csapadékra. Reggel és délelőtt a hegycsúcsokon akár havas eső, havazás is lehet, délen pedig zivatar várható. A legtöbb eső a déli országrészben hullhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 Celsius-fok között alakul.

Szombaton egy markáns hidegfront érkezik hazánk fölé, ami miatt sokfelé várható eső, zápor. Kezdetben a legmagasabb hegycsúcsainkon átmenetileg havas eső, havazás is előfordulhat, míg délen zivatar sem kizárt.

Délutánra az ország északi felén felszakadozik a felhőzet, és kisüt majd a nap, ezeken a tájakon már csak néhol fordulhat elő egy-egy futó zápor. Délen viszont csapadékosabb marad az idő, így itt jelentősebb mennyiségű eső hullhat le. A nyugati-északnyugati szél többfelé megerősödik, az északi tájakon viharossá is fokozódhat – írja az Időkép. A portál tájékoztatása szerint hajnalban 4-10,

napközben 6 és 12 CELSIUS-FOK KÖZÖTTI ÉRTÉKEKET MÉRHETÜNK.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton hat vármegyére is kiadta a figyelmeztetést zivatar miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de esetenként szélerősödés vagy jégeső is előfordulhat. Zivatar alakulhat ki

Győr-Moson-Sopron vármegyében pedig a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint szombat hajnalban erős hidegfront érkezik. A frontérzékenyeknél gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok és a fejfájás is, melyet a szeles idő csak tovább fokozhat.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel élők körében akár vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, rosszullét is jelentkezhet. A szélre érzékenyeknél alvászavarok, nyugtalanság, ingerlékenység fordulhat elő.

A párás, csapadékos időben nehézlégzés is kialakulhat. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért érdemes rétegesen öltözködni.

Vasárnap még több helyen lehet havazás

Vasárnap délen, délkeleten csapadékos marad az idő, de az esőt már több helyen havas eső, havazás váltja fel. Északon, északnyugaton a változóan felhős-napos idő mellett helyenként hózáporok is előfordulhatnak. Az északias szél többfelé élénk, nyugaton erős lehet. Hajnalban mínusz 5 és plusz 2, napközben plusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok