Index Vakbarát Hírportál

A MOK etikai eljárást kezdeményezett

2023. február 25., szombat 10:43

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos aggályosnak tartja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak.

Békássy Szabolcs az MTI megkeresésére telefonon úgy nyilatkozott: a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek mentén az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését.

Ugyanakkor a MOK szakmai támogatása ellenére ezt használja nyomásgyakorló eszközként „egyéb érdekérvényesítő képességük fenntartása érdekében” – fogalmazott.

Elmondta: a kollegiális háziorvosi szakmai vezető, aki főállásban maga is gyakorló háziorvos, a közelmúltban tájékoztatót tartott a vármegyében praktizáló háziorvosoknak az új ügyeleti struktúráról, amit az Országos Kórházi Főigazgatósággal kötött szerződése értelmében hivatalból tett meg. Tárgyilagos tájékoztatóját követően azonban a MOK etikai eljárás alá vonta – fűzte hozzá.

Békássy Szabolcs jelezte: az eljárástól teljes mértékben elhatárolódnak, és szolidaritást vállalnak a vármegyei kollegiális szakmai vezetővel. Azonnal a MOK vezetőségéhez fordultak a helyzet tisztázása érdekében, ám választ csak arról kaptak, hogy az eljárás valóban megindult.

A MOK eljárását az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos aggályosnak tartja, mert az orvostársadalom megosztását eredményezheti.

Hangsúlyozta: az ügyeleti ellátás megszervezésében a legfőbb szempont a folyamatos ellátás biztosításának szükségessége, éppen ezért kedvezőtlen, hogy a kamara nyomásgyakorlási eszközként az ügyeleti szerződések aláírásának megtagadását, a háziorvosok előtérbe helyezését választotta.

Egyetértve azzal, hogy a szakmai egyeztetések folyamatosan szükségesek az optimális ellátás megszervezése kapcsán, Békássy Szabolcs közölte: az ügyeleti ellátást egyéb szakemberek bevonásával meg kell szervezni, még akkor is, ha az ellátási szerződéseket a háziorvosok még nem írták alá, erre a jelenleg hatályban lévő jogszabályok lehetőséget is adnak.

Továbbra is támogatják az Országos Mentőszolgálatot – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az ellátás folyamatossága minden vármegyében biztosított lesz.

Az új ügyeleti rendszer

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy megváltozik az ügyeleti rendszer. Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban elmondta, hogy a lakosság elsőként az ügyeleti ellátásszervezést megtapasztalja. Felidézte, hogy a másfél évig tesztelt Hajdú-Bihar vármegyei modell alapján derült ki, hogy nem kell háziorvosi kompetencia a teljes éjszakára, csak délután négytől este tízig azokra az esetekre, amelyek nem igényelnek mentőt. 

GYŐRFI PÁL AKKOR ELMONDTA, HOGY 48 FELNŐTT HÁZIORVOSSAL ÉS 34 GYERMEKHÁZIORVOSSAL KÖTÖTTEK ÜGYELETI SZERZŐDÉST HAJDÚ-BIHAR VÁRMEGYÉBEN.

A Belügyminisztérium tavaly az év utolsó napján tette közzé a módosítást, amely új alapokra helyezi egyebek mellett a praxiskörzeteket, az állami mentőszolgálat szerepét és a szakápolási rendszert is.

Emiatt a központi ügyelet megszervezéséért – Budapesten kívül – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lesz a felelős. Ez alapján az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16.00–22.00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08.00–14.00 óráig biztosítja.

Nyomásgyakorlásba kezdtek az orvosok

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált. 

KAPCSOLÓDÓ

EZT KÖVETŐEN ARRÓL TÁJÉKOZTATOTT A MOK, HOGY TÖBB ORVOS IS JELEZTE, PRESSZIÓ, FENYEGETÉS ÉRI ŐKET AZ ÜGYELETI ELLÁTÁSI SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE MIATT. 

Ezzel összefüggésben azt üzenték kollégáiknak, hogy a MOK elnöksége etikai eljárást kezdeményez egy megyei háziorvosi kollegiális vezetővel szemben, aki néhány napja a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette, és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban.

(Borítókép: Békássy Szabolcs 2020. május 19-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok