Index Vakbarát Hírportál

A magyarok egyharmada szerint Ukrajna is felelős a háború kitöréséért

2023. február 25., szombat 12:48

A szankciók a válaszadók 46 százaléka szerint Oroszországnak, 39 százalék pedig úgy látja, az Európai Uniónak ártanak többet – derült ki az ATV kérésére készült közvélemény-kutatásból, amelyet a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. készített.

Az ATV megbízásából a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. a háború kitörésének első évfordulóján egy közvélemény-kutatás keretében több dologról is megkérdezte a 18 év feletti magyar állampolgárokat. Olyanokról, mint például hogy kit terhel felelősség a háborúért, vagy hogy átterjed-e Ukrajnán kívül más országok területére is, köztük Magyarországra a háború, illetve támogatják-e az Oroszország elleni európai uniós szankciókat.

Budapesten az oroszok a felelősök

A felmérésben ezer embert kérdeztek meg, és a résztvevőknek a 45 százaléka volt férfi, és 55 százaléka nő. A résztvevők 37 százaléka 18–39 éves, 34 százaléka 40–59 éves, 29 százaléka 60 év feletti volt, 51 százalékuk alapfokú, 31 százalékuk középfokú és 18 százalékuk felsőfokú végzettségű. Továbbá a válaszadók 30 százaléka községben, 35 százaléka városban, 17 százaléka megyeszékhelyen és 18 százaléka Budapesten él.

A válaszadók 49 százaléka szerint a háborúért Oroszországot, 10 százalék szerint Ukrajnát és 33 százalék szerint mindkét felet felelősség terheli.

A kutatásban külön érdekességként kiemelték, hogy a 60 év felettiek között arányaiban sokkal alacsonyabb az Ukrajnát (5 százalék) és magasabb az Oroszországot (59 százalék) hibáztatók aránya. A budapestiek jóval nagyobb része (62 százalék) hibáztatja Oroszországot a háborúért, mint országosan. A válaszolók 49 százaléka tart attól, hogy a konfliktus átterjed Ukrajnán kívül más országok területére – a budapestiek feltűnően kis része (32 százaléka) tart a háború átterjedésétől.

Mérlegen Brüsszel szankciós politikája

A válaszolók 50 százaléka támogatja az Oroszország elleni uniós szankciókat, 35 százalékuk ellenzi. A férfiak között jóval nagyobb a támogatók aránya, mint a nők között. A korcsoportok közül a 60 év felettiek támogatják a legnagyobb arányban (63 százalék). Továbbá a felsőfokú végzettségűek között 68 százalék, az alapfokú végzettségűek között 46 százalék a támogatók aránya. Nem meglepő módon a Budapesten élők támogatják a legnagyobb arányban a szankciókat. 

A szankciók a válaszolók 46 százaléka szerint Oroszországnak, 39 százaléka szerint az Európai Uniónak ártanak többet.

A 60 év felettiek körében kiugró (58 százalék) azok aránya, akik szerint a szankciók Moszkvának ártanak inkább. A felsőfokú végzettségűek között 60 százalékos az arány, szerintük a szankciók elérik céljukat, míg a középfokú végzettségűek mindössze 40 százaléka gondolja ugyanezt. És természetesen Budapesten a legoptimistábbak az emberek a szankciók hatásosságát illetően.

(Borítókép: Egy ukrán harckocsi Donyecknél 2023. február 15-én. Fotó: Mustafa Ciftci / Getty Images)

Rovatok