Index Vakbarát Hírportál

Nőnap alkalmából több közterületet is nőkről neveznének el Budapest II. kerületében

2023. február 26., vasárnap 15:05

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere Facebook-oldalán jelentette be, hogy március 8. alkalmából mely közterületekre várnak névjavaslatokat. Mint írja, mivel az említett korzóknál és parkoknál nincs lakóépület, az új elnevezések miatt senkinek sem kell majd okmányt cserélnie.

Őrsi Gergely posztjában kiemeli, hogy Budapesten az utcák, terek 89 százalékban férfinevet viselnek, a jelenlegi kampányukkal ezen az arányon szeretnének változtatni, két évvel ezelőtt a március 8-ai nőnaphoz kapcsolódóan volt már hasonló akciójuk. 

Akkor a II. kerület Szabó Magda sétánnyal, a Psota Irén utcával, a Komlós Juci közzel és a Solt Ottilia térrel gazdagodott.

Utcáink és közterületeink elnevezése sok esetben hordozhat fontos ismeretet. Helytörténetünk, kultúrtörténetünk vagy éppen tudománytörténetünk olyan szereplőinek állíthatnak emléket, akik példaként állnak előttünk, és akikre joggal vagyunk büszkék

– emeli ki a polgármester. 

Mint fogalmaz, elősorban olyan közterületek elnevezésére várják a javaslatot, amelyek eddig névtelenek voltak. A felsorolt helyeken nincsen bejegyzett lakóház vagy házszám, ezért a névadás miatt nem kell senkinek sem okmányt cserélnie majd. A szavazatokat a második kerület honlapján lehet leadni, tavaly ezernél is több helyi lakos élt a lehetőséggel. 

Rovatok