Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül sok illegális bevándorló lépte át a magyar határszakaszt idén

2023. február 26., vasárnap 07:19

Két hónap alatt több ezer határsértőt és közel kétszáz embercsempészt fogtak el a magyar rendvédelmi szervek. Világszerte egyre nagyobb a migrációs nyomás. A bűnözői csoportok gyakran egymásnak esnek, ami miatt sok a sebesült és a halálos áldozat a határszakaszokon.

„A magyar hatóságok idén már több mint 15 ezer határsértőt fogtak el és 160 embercsempész ellen indítottak büntető eljárást” – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György jelezte, korábbi tapasztalataik alapján a téli időszakban inkább csökkenni szokott az illegális bevándorlók száma, ezen a télen azonban nem ez történt. A főtanácsadó úgy gondolja, ennek oka a viszonylag enyhe időjárás lehetett.

„A Görögországba és az Olaszországba vezető tengeri útvonalakon érezhető volt a visszaesés, de most már ott is erősödik a migrációs nyomás“ – tette hozzá, majd arról is beszélt, hogy a balkáni és a tengeri útvonalakon is folytatódik az a migrációs aktivitás, amelynek csúcspontja – 2015 után – a tavalyi évben volt.

Bakondi György elmondta, figyelemmel kísérik a határtérség, illetve a balkáni útvonal eseményeit.

A határ közelében iráni, iraki, afgán és időnként szír bűnöző csoportok küzdenek egymással az általuk kedvezőnek tartott határszakaszok uralmáért, gyakran lőfegyvereket is bevetnek, sebesültek és halottak is vannak.

Ezért a főtanácsadó úgy véli, minden ok megvan a magyar kormány 2015 óta tartó határőrizeti, migrációs politikai tevékenységnek folytatására.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kitért arra is, hogy a migrációs válsághelyzet meghosszabbítása a jogi feltétele volt annak, hogy megfelelő erők, eszközök alkalmazásával hatékonyan tudják őrizni a határon a kerítést, megakadályozzák a migránsok átjutását, illetve vissza tudják irányítani őket a határról.

„Erre mindaddig szükség van, amíg a migrációs nyomás jelentős” – tette hozzá.

Rovatok