Index Vakbarát Hírportál

Földrengés volt Magyarország határánál

2023. február 27., hétfő 18:42

Hétfő hajnalban egy kisebb földrengést észleltek Kárpátalján, a magyar–ukrán határ közelében.

A Kárpáthír portál beszámolója szerint a földrengés hajnal 3.15-kor volt. A központja a Munkácstól 19 kilométerre nyugatra fekvő, a határ közvetlen közelében található Nagydobrony területén lehetett.

A Richter-skála szerinti 3,3-as erősségű földrengés körülbelül 2 kilométeres mélységben történt.

A rengésről a Ukrán Geofizikai Intézet szakembere, Olekszandr Kendzera a TSN ukrán hírcsatornának nyilatkozott. A szakértő a Kárpáthír szerint azt mondta, hogy szinte az összes kárpátaljai szeizmikus állomáson észlelték a rengést. Hozzátette azt is, hogy a térségben nem ritkák a földrengések, de a mostani a szokásosnál kicsit erősebb volt, és a régió több településén is érezhették az emberek.

Olekszandr Kendzera szerint a legtöbb lakos a mennyezeten lévő csillárok rezgését hallotta meg éjjel. Mint mondta, az emberek most a törökországi katasztrófa miatt érzékenyebben reagálnak a földrengésekre, és az efféle kisebb rengések is szorongást, aggodalmat okozhatnak. 

A szakember hangsúlyozta: pusztítás, anyagi kár nem keletkezett a Kárpátalján észlelt földrengésben. A Kárpátaljai Igaz Szó beszámolója szerint az illetékes szeizmológiai központ szintén arról tájékoztatott:

A földrengés nem jelentett veszélyt a lakosságra. A besorolása szerint erősen érezhető volt, amit az épületen belül sokan, a szabad ég alatt kevesen érezték. Az ilyen erősségű rengések eredményeképp általában az emberek felébrednek, az ablakok, az ajtók, az edények remegnek, a padló és a falak nyikorgása is jellemző.

Az utóbbi hetekben Romániából, valamint Szerbiából is érkeztek hírek kisebb földmozgásokról.

Rovatok