Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít a hideg, komolyabb havazás érkezik

2023. február 27., hétfő 05:58

Hétfőn nem érkezik a térségünkbe újabb front, ám folytatódik a lehűlés. A déli és a keleti tájakon havazásra lehet számítani, míg más országrészekben kevés eső, havas eső fordulhat elő. Intenzívebb havazásra Békés és Hajdú-Bihar vármegyékben figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Erős széllökések a keleti, délkeleti tájakon várhatóak.

Hétfőn túlnyomóan felhős lesz az ég, az északi, majd délután a középső tájakon vékonyodhat el a felhőzet. Kisebb havazás, havas eső, hószállingózás délen és keleten alakulhat ki, legtovább északkeleten valószínű csapadék – írja az időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható havazás miatt Békés és Hajdú-Bihar vármegyékre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki, ezekben az országrészekben

egy fél nap alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. 

A csapadékzóna hétfő estig fokozatosan elvonul térségünkből, ebből a keleti, északkeleti tájakon további 1-3 centiméter hó hullhat, amely hamar olvadásnak indulhat. Az éjszaka folyamán megerősödik az északi szél, amelyet a Bodrogközben óránként 70 kilométeres széllökések is kísérhetnek. Az erős széllökések a keleti, délkeleti tájakon a hajnali, reggeli órákban hordhatják a lehullott havat.

Napközben néhol a dunántúli és a középső tájakon eső, havas eső fordulhat elő. Többfelé élénk, nyugaton és északkeleten pedig erős lesz az északi szél. Hajnalban mínusz 6, 0, napközben 1–6 fokot mérhetünk.

Hidegfronti tünetek 

Hétfőn nem érkezik újabb front, azonban az erős lehűlés és a hideg levegő további beáramlása miatt az érzékenyek hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak:

alakulhatnak ki.

A szeles idő fokozhatja a fejfájásos panaszokat is, emellett alvászavarokat, nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat. A túlnyomóan felhős idő negatív hatással lehet a hangulatunkra is. A szél miatt alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk, könnyen megfázhatunk, ezért öltözzünk rétegesen.

Figyeljünk a csúszós utakon!

A frissen behavazott, avagy esővel, havas esővel áztatott utak csúszósak, hókásásak, latyakosak lesznek. Az élénk, többfelé erős északi szél élénk, többfelé erős lesz, ami jelentősen csökkentheti a járművek menetstabilitását.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok