Index Vakbarát Hírportál

Kifosztotta négyéves húgát egy fiú, hogy drogot vehessen

2023. február 27., hétfő 08:26

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 17 éves dél-nógrádi fiú ellen, aki a négyéves húga fülbevalóját lopta el azért, hogy kábító hatású anyagot szerezzen.

A vád szerint a kábítószer-használó fiú 2022 augusztusában otthonukban a beteg, négyéves húga egyik füléből kivette a 18 karátos arany fülbevalót, hogy azt eladja és a pénzből drogot vegyen. Az ékszert azonban senki nem vette meg tőle, így azt előbb a lakásban elrejtette, majd később az édesanyjának átadta, a 20 ezer forintos kár így megtérült.

A beteg, négyéves kislány jogilag védekezésre képtelen személynek minősül, aki pedig ilyen sértettől tulajdonít el idegen dolgot, nem lopást, hanem súlyosabb bűncselekményt, kifosztást követ el.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség ezért védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett kifosztással vádolta meg a fiatalkorú fiút, vádiratában vele szemben közérdekű munka büntetés kiszabására és 14 400 forint bűnügyi költség megfizettetésére tett indítványt – számolt be a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Fiatalkorú vádlottal szemben közérdekű munkát akkor lehet kiszabni, ha az ítélet meghozatalakor a tizenhatodik életévét betöltötte, összhangban a Munka Törvénykönyvének azon szabályával, ami szerint a tizenhatodik életévét betöltött személy munkavállalóként munkaviszonyt is létesíthet. Az ügyben a Pásztói Járásbíróság hoz ítéletet.

Rovatok