Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Megkérdőjelezhetetlen a Fidesz előnye

2023. február 27., hétfő 11:27

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a Fidesz–KDNP őrzi a vezető helyét a pártversenyben, egy most vasárnapi országgyűlési választáson ugyanis a magyarok több mint fele – 52 százaléka – szavazna a pártszövetségre.

Az ellenzéki oldalon a választás óta eltelt időszak nyertesei közé tartozik Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció 12 százalékkal, amelynek támogatottsága negyede a kormánypártokénak, de továbbra is a legerősebb ellenzéki párt.

Szorosan követi őket a Mi Hazánk kilenc százalékkal, amely április óta erősen növelte támogatóinak arányát a szavazók körében. A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága csaknem háromszorosára nőtt és ugyancsak elérte a kilenc százalékot, így a harmadik legerősebb pártként jutna be a parlamentbe – derül ki a kutatásból.

A vesztesek

A vesztesek közé tartozik öt százalékkal a Momentum, amely éppen bejutna a parlamentbe, de a párt támogatottsága jelenleg feleakkora, mint Gyurcsány Ferenc pártjáé, amellyel versenyben van a baloldal vezetéséért folyó küzdelemben – mutatnak rá.

A többi parlamenti ellenzéki párt közül nem jutna be az Országgyűlésbe sem a Jobbik, sem az MSZP, sem az LMP, sem pedig a Párbeszéd. Nem érnék el a küszöböt a baloldali összefogás parlamenten kívüli szereplői sem: Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt, valamint Jakab Péter, a Jobbik volt elnökének A Nép Pártján nevű szervezete egyaránt kétszázalékos támogatottságú a Nézőpont Intézet mérése szerint.

Mint megírtuk, a Nézőpont Intézet egy korábbi kutatásából az derült ki, hogy a magyarok többsége Orbán Viktort tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen. A képzeletbeli dobogó második fokára Dobrev Klára került.

Rovatok