Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot indított az ombudsman a 15 éves fiúval viszonyt folytató pedagógiai asszisztens ügyében

2023. február 27., hétfő 20:06

A gyermeki jogok megvédése érdekében indított vizsgálatot a közoktatási intézményekben Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. A tisztviselő célja, hogy a nemrég nyilvánosságra került, a pedagógiai asszisztens zaklatási botrányához hasonló eset többé ne fordulhasson elő.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az MTI-hez elküldött közleményében azt írta, az elmúlt hetekben egy korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg a társadalmat.

Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek 

– tette hozzá.

Az alapvető jogok biztosa arra a közelmúltban történt eseményre célzott, amikor B. Zsolt 39 éves pedagógiai asszisztens a TikTokon úgy nyilatkozott, hogy egy 15 éves fiú a szeretője, ami szerinte teljesen rendben van.

A férfit ezután kirúgták a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából. Később az is kiderült, hogy több kiskorúval beszélt obszcén módon, és képeket kért tőlük. A szülők feljelentették a férfit.

Kozma Ákos a zaklatási ügy nyomán emlékeztetett: az Alaptörvény deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

Arra is kitért, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell neki biztosítani a fizikai és lelki erőszakkal szemben.

A köznevelési törvény értelmében a gyermeknek, a tanulónak joga többi között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák – írta az ombudsman.

Kozma Ákos hozzátette: a törvény szerint az alapvető jogok biztosa tevékenységekor – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére.

A tisztviselő közölte, ezen kötelezettségéből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért.

Mint írta: az érintett szülők, gyermekek és pedagógusok a gyermekek jogainak sérelme vagy annak veszélye esetén kérhetik eljárását elektronikus formában a panasz@ajbh.hu címen, személyesen a fővárosi ügyfélszolgálaton vagy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala területi irodáiban Győrben, Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen. A bejelentéseket a +36-80-215-000-s ingyenes zöldszámon is fogadják.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés bűncselekmény a téma.  Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok