Index Vakbarát Hírportál

Kutatás készült arról, hogy a fideszesek vagy az ellenzékiek szeretik jobban Zámbó Jimmyt

2023. február 27., hétfő 14:16

A válaszadók többsége egyetért azzal az állítással, hogy Zámbó Jimmyt a kulturális elit soha nem fogadta be. A kutatásból az is kiderül, hogy mely politikai pártok szavazói szeretik leginkább a 22 éve elhunyt énekes dalait.

Az IDEA Intézet reprezentatív kutatása szerint a huszonkét éve elhunyt Zámbó Jimmy dalait a megkérdezettek közel tizede nagyon szereti, 30 százalék szerint azonban ez „hangulatfüggő”. A megkérdezettek majdnem fele azt mondta, hogy „egyáltalán nem szereti”.

A beszámoló szerint az emberek 2 százaléka hallgat rendszeresen Jimmyt, a rajongók között valamivel több a nő, mint a férfi. Életkort tekintve az idősebbek kedvelik inkább, hiszen a fiatalok nem emlékezhetnek az aktív korszakára.

A legtöbben saját bevallásuk szerint azért szeretik a Jimmy-dalokat, mert rendkívülinek tartják az énekes hangját, tehetségét. Közülük sokan úgy vélik, számukra ismerős érzésekről énekelt. A rajongóit egyébként legnagyobb eséllyel a községekben élő, alacsonyabb iskolai végzettségű és rosszabb anyagi helyzetű emberek között kell keresni – derül ki a kutatásból.

Az RTL által közölt felmérésből az is kiderül, hogy az összes válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy

Zámbó Jimmyt a kulturális elit soha nem fogadta be. 

A rendszeres hallgatók azonban nem értenek egyet ezzel, ők inkább hajlanak arra, hogy Jimmyt mindenki tisztelte.

Politikai szimpátia

Az IDEA kutatói rákérdeztek a politikai szimpátiára is. Zámbó Jimmy megítélésével összevetve igen érdekes eredményekre jutottak:

A felmérés szerint a Párbeszéd és az LMP táborában ez a kategória elhanyagolható méretű.

Rovatok