Index Vakbarát Hírportál

Elmarad az idei érettségi a pedagógussztrájk miatt?

2023. február 28., kedd 06:05

Az ELTE Radnóti tanári karának 40 százaléka bojkottálja az érettségit, és már csaknem 200 tanár csatlakozott a kezdeményezéshez. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hangsúlyozta, nem akarnak a diákokon bosszút állni, részükről ez nyomásgyakorlási mód a kormány felé. Kiemelték, ha markáns támogatottsága lesz a bojkottnak, akkor az érettségi meghatározott napjaira országos sztrájknapokat hirdetnek.

A Tanítanék Mozgalom az érettségi bojkottálására buzdítja a pedagógusokat, ugyanis szerintük az érettségiztetés nem kötelező, és az ezért kapott díjazás megalázóan alacsony – közölte az ATV.

Az akciót a tatai Eötvös József Gimnázium 32 pedagógusa indította el, akikhez már csaknem 200 tanár csatlakozott, köztük Schiller Mariann is, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumának vezető magyartanára.

Ez nyomásgyakorlási mód

– hangsúlyozta az ATV Híradójának a pedagógus.

Ki érettségiztet?

A budapesti gimnáziumban a tanári kar 40 százaléka bojkottálja az érettségit. Ez azt jelenti, hogy aki emelt szinten érettségiztet, és aki középszintű vizsgán elnök lehet, mindenki támogatja a kezdeményezést.

Arra számítunk némi naivitással, hogy kénytelenek lesznek mégiscsak elgondolkodni azon a kilenc ponton, amelyet egy éve próbálunk az oktatásirányításon valahogy keresztülverni, hogy legalább észrevegyék, mik a gondok

– tette hozzá Schiller Mariann.

A tanárok jogilag megtagadhatják a vizsgáztatást, ugyanis egy megbízási szerződéssel, külön juttatásért érettségiztetnek.

Azonban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hangsúlyozta, hogy a munka megtagadása egy nehéz morális kérdés a tanárok számára, hiszen valójában az a céljuk, hogy a diákokat felkészítsék az érettségire, és hogy minden tanuló sikeresen levizsgázzon.

Senkinek sem az a célja, hogy a diákokon álljon bosszút vagy a diákoknak ebből bármi kára származzon. Itt egyszerűen egy olyan cselekedetről van szó, egy olyan utolsó tiltakozási eszközről, ami egyszerűen azt mutatja, hogy a kormány nem hajlandó lépni semmit

– hangsúlyozta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Bizonytalan a helyzet 

A Belügyminisztérium úgy nyilatkozott az ügyről, hogy a tanárok akciója veszélyezteti a gyermekek érettségijét és továbbtanulását. Kiemelték azt is, hogy az érettségihez szükséges erőforrásokat az érintett intézményekben biztosítják.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az ATV Híradó stábjának kérdésére nem tudta megmondani, hogy mekkora fennakadást okozna, ha több száz érettségiztető tanár kiesne a rendszerből. Gosztonyi Gábor úgy fogalmazott, hogy ezt a feladatot nem láthatja el akárki, el kell végezni hozzá egy bizonyos tanfolyamot, és van egy névjegyzék, ami alapján a Kormányhivatalok beosztják a kollégákat.

Nem tudjuk, hogy ezen a névjegyzéken hány pedagógus szerepel, ez a 200 ember mondjuk koncentráltan csak egy-egy térségre jellemző és át kell csoportosítani. Azt gondolom, hogy itt majd akkor fogunk világosan látni, ha lejár a március 2-i jelentkezési határidő

– emelte ki a szervezet alelnöke.

Közben a PDSZ azt ígérte, ha markáns támogatottsága lesz a bojkottnak, akkor az érettségi meghatározott napjaira országos sztrájknapokat hirdetnek.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok