Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Posta érintett dolgozói még nem értesültek a kirúgásról

2023. február 28., kedd 20:22

Kedd délelőtt derült ki, hogy a Magyar Posta 1200 fős csoportos létszámleépítésről döntött. Ez szinte minden területre kiterjed, ugyanakkor a kézbesítőket nem érinti. Az egyes munkavállalók még nem értesültek arról, hogy megszűnik az állásuk. Ezzel egy időben több mint tízszázalékos béremelésről egyezhetnek meg.

Amint arról az Index is beszámolt, az Európát sújtó és elhúzódó szankciós energiaválság miatt óriási leépítésbe kezdett a Magyar Posta. Szem előtt tartva, hogy a korábban megkezdett fejlesztések hatékonyabbá tették a vállalat működését,  a társaság 1200 fős csoportos létszámleépítésről döntött.

A létszámcsökkentés a szolgáltatási színvonalat nem érinti, a társaság célja továbbra is az, hogy az ország minden pontján magas minőségű szolgáltatásokat nyújtson lakossági és üzleti partnerei számára egyaránt.

napi.hu értesülése szerint a leépítés szinte minden területre kiterjed, de

A KÉZBESÍTŐKET NEM ÉRINTI.

A lap továbbá úgy tudja: a dolgozókat, valamint az érdekképviseleteket nem érte váratlanul a posta keddi, elbocsátásokkal kapcsolatos bejelentése, és nem hivatalos keretek között a vállalatvezetés többször világossá tette, hogy elkerülhetetlen a komolyabb leépítés.

Ugyanakkor részletes belső tájékoztatást a cég még nem adott arról, hogy az ország egyes régióiban vagy a postai területeken belül hány főt érint a leépítés, és milyen arányban.

Az érintett munkavállalók még nem értesültek arról, hogy megszűnik az állásuk.

A napi.hu azt is megtudta, hogy a Magyar Posta a költségcsökkentés érdekében hozta meg eddigi döntéseit (több mint 300 posta bezárása, a partneri üzemeltetési rendszer bevezetése, a most bejelentett létszámleépítés).

A foglalkoztatáspolitikai államtitkárság egyébként felvette a kapcsolatot a Magyar Posta Zrt.-vel, és folyamatosan nyomon követi az eseményeket. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte, az érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedése érdekében az államtitkárság minden lehetőséget megvizsgál, tájékoztatással és szükség esetén képzési programokkal segíti a dolgozókat.

Béremelés

A következő hónapokban szakszervezetek és a munkáltató a postai dolgozók béremeléséről is megállapodhatnak. A teljes bértömeg 10 százalékkal nőhet, így

a munkavállalók fizetése 12-17 százalékkal emelkedhet.

A postánál egyénként viszonylag alacsony a bérszínvonal a többi állami vállalathoz képest, az alkalmazottak jelentős része a garantált bérminimum összegét kapja kézhez, ami jelenleg nettó 197 106 forint.

Korábban megírtuk , hogy egy többkörös egyeztetés után részmegállapodás született a Magyar Posta vezetése, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége között arról, hogy a postai dolgozók egyszeri, bruttó 50 ezer forintos kifizetést kapnak addig is, amíg eredményre nem vezetnek, és végleg le nem zárulnak az idei évre vonatkozó bértárgyalások.

Rovatok