Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mikor indul újra a fogaskerekű

2023. március 1., szerda 11:14

Újraindul a fogaskerekű április 1-jén, szombaton; a téli üzemszünet idején felújított pályán csendesebben és üzembiztosan járnak majd a vonatok – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

Az MTI által hírül adott közlemény szerint a járat hétköznapi menetrendje nem változik, illetve kora reggel és késő éjszaka megmarad a tavaly bevezetett és bevált „Telefogas” rendszer. A BKK korábban erről azt írta: a Telefogas rendszer lényege, hogy a járat hajnalban és a késő esti órákban csak akkor és azon a szakaszon közlekedik, amelyet előzetesen megrendeltek.

Hétvégén, napközben 15 percenként járnak majd a szerelvények, de ha a nagyobb forgalom indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatot. Újdonságnak nevezték, hogy nyáron – várhatóan több alkalommal is – a nyitott nosztalgia-szerelvény jár majd a Városmajor és a Széchenyi-hegy között.

Időközben a XII. kerületi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: bár a BKK korábbi ígérete szerint már az őszi felújítást követően járnia kellett volna a fogaskerekűnek, a közlekedési vállalat a téli hónapokban is szüneteltette a járatokat, nagy gondot okozva ezzel a fogast rendszeresen használó hegyvidékieknek, különösen az időseknek.

Az elmúlt hónapokban sok hegyvidéki lakos írt panaszos levelet az önkormányzatnak a fogaskerekű téli leállása és a járatokat helyettesítő pótlóbuszok szervezetlensége miatt, még aláírásgyűjtés is indult a fogaskerekű megmentéséért. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester személyesen tárgyaltak a BKK vezetésével, és a fővárosi közgyűlésben is napirendre került az ügy. Fonti Krisztina több nyílt levelet is írt Budapest főpolgármesterének a probléma megoldása érdekében 

– olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat reagálásában.

Nem volt biztos, hogy újraindul

A fogaskerekű működését már többször is felfüggesztették, és felújítás miatt jelen pillanatban is épp szünetel a forgalom. Tavaly október elején arról adtunk hírt, hogy előreláthatólag november 17-ig nem fog közlekedni, de a dátum kitolódott. Ez viszont a legrosszabb forgatókönyvet vetítheti előre, a végleges bezárásét.

A HBweb tematikus oldal arról számolt be, hogy a budai Hegyvidék lakosságát és a kirándulóforgalmat „a BKK hiányos pótlási renddel próbálja kompenzálni, inkább kevesebb, mint több sikerrel, és ha újra is indítják a fogaskerekű vasutat, az valószínűleg ritkább üzemidővel és követési időközzel fog történni”. 

Tavaly novemberben pedig kiderült, határozatlan időre leállítják a fogaskerekű vasutat, és a legjobb esetben is csak idén tavasszal szállíthat újra utasokat. Akkor az sem volt kizárt, hogy végérvényesen megszűnik.

A XII. kerületi önkormányzat a bejelentést úgy kommentálta, hogy bár a BKK korábbi ígérete szerint már az őszi felújítást követően járnia kellett volna a fogaskerekűnek, a közlekedési vállalat a téli hónapokban is szüneteltette a járatokat, nagy gondot okozva ezzel a fogast rendszeresen használó hegyvidékieknek, különösen az időseknek.

Az elmúlt hónapokban sok hegyvidéki lakos írt panaszos levelet az önkormányzatnak a fogaskerekű téli leállása és a járatokat helyettesítő pótlóbuszok szervezetlensége miatt, még aláírásgyűjtés is indult a fogaskerekű megmentéséért. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester személyesen tárgyaltak a BKK vezetésével, és a fővárosi közgyűlésben is napirendre került az ügy.

Az ügyben Fonti Krisztina több nyílt levelet is írt Budapest főpolgármesterének; az áprilisra ígért újraindítás azt jelzi, hogy sikerült végül kompromisszumot találni.

(Borítókép:  Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok