Index Vakbarát Hírportál

Hálapénz miatt kaphat letöltendő börtönbüntetést egy orvos

2023. március 1., szerda 15:41

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik műtéti előjegyzés és vizsgálat elvégzése érdekében vettek át készpénzt.

A vádirat szerint a szakorvosnak, a betegellátás mellett munkaköri feladataiból adódóan feladata volt egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása is. A másik vádlott is egészségügyi szolgálati viszonyban állt, társa asszisztenseként dolgozott – olvasható az ügyészség közleményében.

A szakorvos 2021. október 1-je és 2022. január 28-a között

összesen négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat három betegtől és egy beteg hozzátartozójától.

Az orvos olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott.

A szakorvos egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből ötezer forintot adott át az asszisztensének, aki elfogadta. Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai kódexének vonatkozó előírásait. Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozott.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szakorvos ellen négyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztenssel szemben bűnsegédként elkövetett, önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vármegyei főügyészség a vádiratban

a szakorvosnak börtönbüntetést, míg az asszisztensnek felfüggesztett börtönbüntetést, illetve mindkét vádlottnak pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Az orvos kapcsán indítványozták azt is, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától – olvasható a közleményben.

Rovatok