Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Tiszteljük és segítjük az ukránokat, de egy dolgot nem tehetünk meg

2023. március 1., szerda 19:13

Közösségi oldalán tett közzé bejegyzést Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő ebben arról ír: annak ellenére, hogy a magyar kormány tiszteli és segíti az ukránokat, van egy olyan dolog, amit nem tehet meg.

Tiszteljük és segítjük az ukránokat. Egy dolgot nem tehetünk meg: hogy magunk fölé helyezzük az érdeküket. Ukrajna szempontjai soha nem előzhetik meg Magyarország érdekét, és sohasem előzhetik meg a magyar emberek érdekét! – írta Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán. Bejegyzéséhez egy képet is csatolt, amelyen az áll: „Nekünk Magyarország az első!” A kormányfő ugyanezt az üzenetet angol nyelven is megosztotta a Twitteren.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy régóta gondolkodik azon, hogy miért nem tudnak a pártok egy malomban őrölni Ukrajna esetében, holott világos, hogy mi az ország érdeke. A kormányfő akkor úgy fogalmazott, hogy az ellenzék úgy beszél, mintha Ukrajna helyébe képzelné magát. Szerinte az a probléma, hogy nem tesznek különbséget az országok között.

Önök úgy beszélnek Ukrajnáról, párhuzamot állítva Magyarországgal, mintha Magyarországról beszélnének. (...) Nem az a probléma, hogy önök nem tesznek különbséget az országok között? Nem arról van szó, hogy önök egy szintre emelik Ukrajnát Magyarországgal? Szerintem ez a probléma

– mondta hétfőn a kormányfő.

A parlamenti ülésen kifejtette: nem lehet Ukrajnáról úgy gondolkodni, mint Magyarországról, „mert az Ukrajna, ez meg Magyarország”, és azt is elmondta, hogy az ukránokról sem lehet úgy gondolkodni, mint a magyarokról.

Orbán Viktor szerint Ukrajna érdekei soha nem előzhetik meg Magyarország érdekét, és sohase előzhetik meg a magyar emberek érdekét. „Nem fogjuk tönkretenni magunkat senkinek az érdekében” – jelentette ki, hozzátéve, hogy két dologban azonban van egyetértés a kormány és az ellenzék között: nem akarunk orosz fenyegetés hátterében élni, nem akarunk közös orosz–magyar határt, és kell lennie valaminek Oroszország és Magyarország között.

Rovatok