Index Vakbarát Hírportál

Kitüntették a törökországi mentőakcióban részt vett szakembereket

2023. március 1., szerda 20:15 | aznap frissítve

Elismeréseket adott át Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán azoknak a szakembereknek, akik részt vettek a törökországi földrengés utáni mentőmunkálatokban.

A mentőcsapatok örökre a magyar emberek emlékezetében maradnak mint hősök – hangsúlyozta a kitüntetések átadásakor Rétvári Bence. A politikus beszédében kiemelte, egy ilyen küldetés nem kockázatmentes, az élet és a halál mezsgyéjén lévő emberek mentése fizikailag és lelkileg is megterhelő lehetett az érintettek elmondása alapján. 

Egy ország büszke önökre!

– emelte ki Rétvári Bence.

A kitüntetettek között volt a Belügyminisztérium

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához tartozó Hunor mentőcsoport több dolgozója mellett a Terrorelhárítási Központ több szakembere is. 

Miniszteri elismerő oklevélben részesült

a Baptista Szeretetszolgálat részéről 24 tűzoltó, valamint a Budapest Mentőszervezet, az Életjel mentőcsoport, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is.

A tárca közölte, Pintér Sándor belügyminiszter a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát adományozta 66 szakembernek.     

Az MTI tudósítása szerint az ünnepségen Rétvári Bence felidézte: a február 6-án történt földrengésben Törökországban és Szíriában a halottak száma meghaladta az 50 ezret és csak Törökországban a sebesültek száma is 100 ezer feletti. Emlékeztetett: a sűrűn lakott területen bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengés hírére a világ minden tájáról igyekeztek segítséget nyújtani Törökországnak. Amikor a magyar csapatok útnak indultak, már ezres nagyságrendben lehetett tudni utórengésekről, február 6. óta már csaknem 6 ezer utórengést regisztráltak.     

Rétvári Bence szerint mindenki megtanulta a Hunor Mentőszervezet nevét,  Magyarország hivatalos mentőcsapatában

44 hivatásos tűzoltó, 6 mentőtiszt, utazott ki, amit kiegészített a Magyar Honvédség 5 fős orvoscsoportja, valamint nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a Terrorelhárítási Központ 9 egészségügyi dolgozója, és 7 alpintechnikai és műszaki szakembere.

Ők arra esküdtek fel, hogy mások testi épségét megóvják, többen közülük akár az életük árán is – fogalmazott az államtitkár, rámutatva, nem volt kockázatmentes a munkájuk.     

Szólt arról is, hogy a mentőcsapatok mentőkutyákat is vittek magukkal, amelyek nemcsak a magyar szakembereknek, hanem más csapatoknak is segítséget tudtak nyújtani. Mindent megtettek annak érdekében, hogy a magyar mentőcsapat ne legyen a török hatóságok terhére: az egység önellátásra rendezkedett be. A mentőszervezet

6 nap alatt 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki, továbbá 29 holttestet emelt ki a romok alól.

Az egészségügyi személyzet 16 embert látott el a helyszínen felállított sürgősségi sátorban, köztük egy 1,5 éves gyermek állapotát sikerült stabilizálniuk.

Összesen mintegy 200 magyar hivatásos és önkéntes vett részt a mentésben, az államtitkár külön köszönetet mondott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak, a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-mentő Nemzetközi Csoportnak, az Életjel Mentőcsoportnak, a Magyar Református Szeretetszolgálat Mentőkutyás, Önkéntes Kutató Mentőcsoportjának, valamint a Magyar Katolikus Karitász által támogatott Budapest Mentőszervezetnek a segítségért. A mentőszervezeteknek Pintér Sándor miniszteri elismerő okleveleket adományozott, ezeket ugyancsak az ünnepségen nyújtotta át az önkéntes csapatok képviselőinek Rétvári Bence. Az államtitkár azt mondta a díjazottaknak: bebizonyították, hogy a magyarokra lehet számítani, a legjobb szakemberek, a legrövidebb idő alatt, a legprofibb segítséget nyújtották.

Törökország déli és délkeleti részén február elején volt 7,8-as erősségű földrengés, amelyben több mint 44 ezren veszítették életüket, a sebesültek száma pedig 115 ezer fölött van.

Rovatok