Index Vakbarát Hírportál

Itt a tavasz, visszatértek az első gólyák Magyarországra

2023. március 1., szerda 07:26 | aznap frissítve

Február végén visszatértek az első fehér gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkba.

A hírről a nemzeti park oldalán számoltak be. Mint írták, február 23-án, este hat óra környékén három, jó erőben lévő madár szállt le Dévaványán a hosszú visszaút után.

Békés vármegyében általában 300 körül alakul a fészkelő gólyapárok száma, és többségük rendszerint március második felében, Sándor-nap (március 18.) tájékán tér vissza telelőhelyéről. Minden évben akadnak azonban olyan példányok, melyek korábban jönnek meg a nagy útról.

Tavaly az első gólyát március 3-án, Mezőberényben észlelték. Ehhez képest most a három, Dévaványán észlelt madár jóval hamarabb tért vissza, amire az magyarázhat, hogy az idei február melegebb volt az átlagosnál.

A gólyáknál rendszerint a hímek érkeznek hamarabb, s mire a párjuk megjön, addigra kitatarozzák a fészket. A KörösMaros Nemzeti Park beszámolója szerint azóta a három madarat rendszeresen látják Dévaványa térségében. A hosszú út ellenére láthatóan jó erőben vannak, és mivel a térségben jelenleg nincs hótakaró, így az élelemhez is könnyen hozzájuthatnak.

Van néhány példány, amely itt telelt 

A KörösMaros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is. Az egyik ilyen gólyáról nemrég Kondoroson közeli fotókat is sikerült készíteni:

Az esetek többségében ezek gyenge példányok, vagy repatriált, fiatal madarak, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető, hosszú útra. Idén két példány telelt át Battonya térségében – írta erről a nemzeti park. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok