Index Vakbarát Hírportál

Nagyon szeretnek telefonálni a magyarok, tavaly 28 milliárd percnyi hívást indítottak

2023. március 1., szerda 16:39

A magyarok átlagosan havonta 247 percet beszélnek mobiltelefonon, ami a jövőben várhatóan tovább emelkedik – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága által szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, hogy – az ENSZ távközlésre szakosított szervezetének adatai szerint – 2021-ben

a legkevesebbet, havi 135 percet Hollandiában beszéltek, a legtöbbet, majdnem hat órát pedig Svédországban.

Az európai átlag egyébként 227 perc volt, amelyhez a magyar érték nagyon közel áll.

A mobilon folytatott beszélgetések egy lakosra jutó havi mennyisége Magyarországon egybevág a térség országainak adataival is: Horvátországban 229 percet, Lengyelországban 266 percet, Ausztriában 246 percet beszéltek átlagosan 2021-ben – olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, hogy a használatot nem befolyásolják az egyes országok közötti árkülönbségek. Egész Európában

a legkedvezőbb áron a luxemburgiak használhatják mobiljukat, mégis az egyik legkevesebbet beszélő nemzet,

csak a hollandoknál kevesebb a perchasználat. Ausztriában szintén relatíve olcsó a mobiltelefonálás, ám mégsem beszélnek többet, mint az európai összehasonlításban viszonylag magas árakkal szembesülő magyarok. Legtöbbet a bolgároknak kell fizetniük, mégis átlag feletti – havi 264 perc – náluk a használat ideje.

Az európaiak mobiltelefonálásra fordított idejének szintje stabilnak tűnik, ugyanis míg 2010-ben havi átlagban 220 perc beszéd jutott egy lakosra, 2019-ben gyakorlatilag ugyanennyi, 226 perc – tették hozzá.

Magyarországon 2015-ben összesen 20 milliárd percnyi hívást indítottak, ez 2021-re meghaladta a 28 milliárd percet is, azaz évente átlagosan öt százalékkal nőtt a beszélgetések ideje.

A mobilhívások növekedése lényegében a vezetékes hívások rovására következett be, nem beszélnek ugyanis többet manapság a magyarok, mint 10 éve, egyszerűen csak másképp oszlik meg a kétféle telefon között ugyanaz a beszédmennyiség. Az NMHH előrejelzése szerint emiatt a jelenlegi magyarországi havi 247 perc mobilbeszélgetés középtávon még legfeljebb 20-30 percet növekedhet – írták a közleményben.

Rovatok