Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Ukrajna Trianonját jelenti a kínai béketerv

2023. március 2., csütörtök 17:46

Hódmezővásárhely polgármestere nyílt levélben üzent Orbán Viktornak, amelyből kiderült, hogy az ellenzék azért képzeli magát Ukrajna helyzetébe, mert empatikus. Szerinte a magyar kormány hosszúra nyúlt kormányzása miatt veszett ki ez a politikusokból.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben arról beszélt, régóta gondolkodik azon, hogy miért nem tudnak a pártok egy malomban őrölni Ukrajna esetében, holott világos, mi az ország érdeke. A kormányfő akkor úgy fogalmazott, az ellenzék úgy beszél, mintha Ukrajna helyébe képzelné magát. Szerinte az a probléma, hogy nem tesznek különbséget az országok között.

Önök úgy beszélnek Ukrajnáról, párhuzamot állítva Magyarországgal, mintha Magyarországról beszélnének. Nem az a probléma, hogy önök nem tesznek különbséget az országok között? Nem arról van szó, hogy önök egy szintre emelik Ukrajnát Magyarországgal? Szerintem ez a probléma

– mondta hétfőn a kormányfő.

Ukrajna Trianonja a kínai béketerv

Ön azt mondta minap, hogy mi úgy beszélünk Ukrajnáról, hogy a helyébe képzeljük magunkat. Tudja, kérem, ezt hívják empátiának, együttérzésnek, amely sajnos önökből kiveszett a túl hosszúra nyúlt kormányzásuk során

– olvasható Márki-Zay Péter levelében.

Szerinte a magyaroknak nem nehéz beleképzelniük magukat egy az „orosz birodalommal” küzdő ország helyébe. „Mi, a magyar nemzet is ezt megtettük az 1848–49-es szabadságharcban, a II. világháborúban és 1956-ban, amikor a világ elismerését ugyan elnyertük, azonban katonai segítséget többszöri segélykiáltásunk után sem kaptunk. Emiatt mi sokszor illettük kritikával a Nyugatot – és joggal. Ukrajna támogatásával a Nyugat talán most úgy igyekszik lelkiismeretén könnyíteni, hogy nem hagy magára ismét egy nemzetet egy agresszorral szemben” – fogalmazott a polgármester.

Amikor ön azt mondja, hogy a kínai béketerv támogatható, akkor azt felejti el, hogy ez Ukrajna Trianonját jelenti

– vélekedett Márki-Zay.

Szerinte a magyarok tudják, milyen fájdalommal jár egy igazságtalan béke, az I. világháborút lezáró trianoni béke után.

„Egy országot, egy nemzetet nem lehet megcsonkítani! Nem fogadható el egy igazságtalan béke, ezért is gondolom úgy, hogy a kínaiak »béketerve« nem a béke hangja, hanem csak az oroszoké és a kínaiaké. Egy igazságtalan béke pedig, mint azt a történelemből tudjuk, csak újabb háborút szül” – olvasható a levélben.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok