Index Vakbarát Hírportál

Uniós pénzek kerülhetnek veszélybe az Országgyűlés legújabb döntése miatt

2023. március 2., csütörtök 19:55

A Magyarországnak járó uniós források sorsát is befolyásolhatja a törvénymódosítás, amellyel a héten megváltoztatták a Magyar Orvosi Kamara jogkörét.

A törvénymódosító javaslatot hétfőn nyújtották be a parlamentben, és kedden már el is fogadták. Takács Péter egészségügyi államtitkár a javaslat megvitatásakor azt mondta, a kamara azzal, hogy tiltakozásra szólította fel az orvosokat, „az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestület jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait”.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője most a Népszavának nyilatkozott arról, hogy a törvénymódosítás azt is befolyásolhatja, hogy Magyarország hozzájut-e azokhoz az uniós forrásokhoz, amelyekről már hónapok óta folyik a vita. A lap arra kérdezett rá, hogy a törvényjavaslat benyújtásának és elfogadásának módja nem ellentétes-e a kormány korábbi ígéreteivel.

Decemberben ugyanis a kormány képviselői azt ígérték, hogy javítják a döntéshozatali folyamat minőségét és átláthatóságát, és a döntések előtt társadalmi egyeztetést fognak lefolytatni a szakértői testületekkel is, a törvénykezés után pedig hatásvizsgálatokat készítenek arról, hogy valóban elérték-e a kívánt célt. A kormányzat azt is vállalta, hogy az általuk kezdeményezett jogszabályok minimum 90 százalékát legalább egy minimális időtartamra nyilvános konzultációra bocsátja.

A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából

– nyilatkozta óvatosan az Európai Bizottság szóvivője az ügyben a Népszavának. Hozzátette azt is, hogy a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat, az uniós forrásokra vonatkozó fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják, és a MOK-ot érintő törvénymódosítás már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósításakor napirendre kerülhet. 

Mindez ugyanakkor most még távoli problémának tűnhet.  A fizetési kérelmek elbírálása előtt ugyanis arra is szükség lesz, hogy a magyar kormány teljesítse azt a 27, úgynevezett szuperfeltételt, amelyekhez korábban a  források kifizetését kötötték. A kormány március végére ígérte meg e feltételek teljesítését. 

(Borítókép: Orbán Viktor az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok