Index Vakbarát Hírportál

Elveszett rokonokat keres? Itt a megoldás

2023. március 2., csütörtök 08:28

A Magyar Vöröskereszt az utóbbi időben nagyon nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél láthatóbb legyen a humanitárius tevékenysége. A keresőszolgálat nem új jelenség a szervezetnél, de a háború ezt is előtérbe hozta. Egymásra találhatnak olyan rokonok, akik nem is tudtak egymásról.

A szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus már az első pillanattól elindította a menekültáradatot. Akinek a falujában, városában ropognak a fegyverek, robbannak a bombák, az óhatatlanul a menekülési utakat keresi. A menekültáradat során pedig elkerülhetetlen, hogy rokonok, barátok, ismerősök szem elől veszítsék egymást.

Az újbóli egymásra találásban nyújthat segítséget a Magyar Vöröskereszt.

Kardos István, a szervezet főigazgatója lapunknak elmondta, a Magyar Vöröskereszt életében alaptevékenység ugyan a keresőszolgálatot üzemeltetése, de az orosz–ukrán háború kitörése óta ez a tevékenységük is más megvilágításba került.

A keresőszolgálat legalapvetőbb feladata, hogy háborúkban vagy egyéb más körülmények között elszakadt családok kapcsolatait helyreállítsa

– mondja Kardos István.

Ez nem feltétlenül jelenti a családegyesítést, annyit azonban mindenképpen, hogy az elszakadt rokonok tudjanak egymással kapcsolatot tartani. Tavaly év elején csak az országos igazgatóságon dolgozott egy viszonylag kis taglétszámú csoportjuk.

Idén a főváros mellett az ország négy vármegyéjében dolgoznak a keresőszolgálathoz tartozó munkatársak. Ők folyamatosan járják azokat a helyszíneket, ahol menekülteket szállásoltak el és megpróbálják összekötni azokat, akik – ha csak kis időre is, de – elszakadtak egymástól.

A létszám folyamatosan bővül, idén már háromszor annyian dolgoznak a keresőszolgálatnál, mint egy évvel korábban. Az elmúlt hónapokban több mint 500 helyszínt látogattak meg, és tizenötezer emberrel vették fel a kapcsolatot.

A nagypapa két családja

A keresőszolgálat indulásakor az első hetekben összesen nyolc megkeresést kaptak, de a tavaly február óta Ukrajnában zajló háború alaposan átalakította a szolgálat munkáját. Rendkívül összetett munkáról van szó, hiszen számos megkereséskor meg van kötve a Magyar Vöröskereszt munkatársainak a keze, annyit tudnak tenni, hogy a társszerveknek közvetítenek.

Háborús helyzetben a tevékenységünk kitér a hadifoglyokra, a háborúban eltűntek, illetve elhalálozott családtagoknak a felkutatására is

– emeli ki a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Hozzáteszi, ilyen esetekben számíthatnak az ukrán és az orosz vöröskereszt közreműködésére.

Kardos István szerint a keresőszolgálati tevékenység a legtöbb esetben egy nagyon érdekes kutatómunka együttműködve azokkal az állami szereplőkkel, akik nyilvántartásuk alapján föl tudnak lelni olyan családtagokat, akiknek a megkeresésére egy másik országból érkezett a kérés.

A főigazgató felidézett egy esetet, amikor egy első világháborúban fogságba esett katona családtagjait kellett felkutatni. A nagyapa elkerült orosz fogságba, és három évig tartó kutatómunka végén derült ki, hogy a férfi – akinek Magyarországon is volt családja – kint ragadt az orosz fogságban és ott is lett egy családja. A Magyar Vöröskeresztnek pedig sikerült összehozniuk azokat a leszármazottakat, akiknek addig sejtelmük sem volt egymásról.

Sajnos a háborús konfliktusok kapcsán mostanság szó esik az áldozatokról, azokról sérülésekről, amelyeket a családi, a közösségi kapcsolatok szenvednek meg

– mondta Kardos István.

A keresőszolgálatok jelentősége minden olyan országban nő, ahol háborúk zajlanak, de a vöröskereszt ilyen irányú tevékenysége azokban az országokban is jelentősen emelkedik, amelyeknek a szomszédságában dúl fegyveres konfliktus. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója végezetül elmondta, a jövőben nagy hangsúlyt fektetnek a keresőszolgálat sikeres működtetésére.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok