Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas sikere van az egynapos műtétnek

2023. március 3., péntek 20:30

Több beteget tudnak ellátni, lerövidülnek a várólisták, és kisebb a beavatkozások kockázata az egynapos sebészeti ellátásban – emelte ki Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója azon a sajtóbejáráson, amelyet az intézmény felújított műtőblokkjaiban tartottak pénteken.

A kórházban 2017-ben indult az egynapos sebészet kereteinek kialakítása, egy európai uniós projekt részeként mintegy 560 millió forintból műtőket újítottak fel, és új eszközöket vásároltak. Révész János főigazgató kiemelte: az aktív fekvőbeteg-ellátás kiváltása az egynapos sebészettel mind a betegek, mind az intézmény szempontjából előnyökkel jár.

Egyrészt olyan sebészeti technológiákat alkalmaznak, amelyek csekélyebb beavatkozást igényelnek, mint egy nyitott, többnapos ápolást igénylő műtét esetében. Kisebb tehát a beavatkozás kockázata, sokkal rövidebb a gyógyulási idő, így kevésbé szakítják ki a beteget a szociális, családi környezetéből. Másrészt a kórház sokkal több beteget tud ellátni – mondta.

A betegek is elégedettek

A főigazgató ismertette: tavaly mintegy 6600 beavatkozást végeztek el a Semmelweis Tagkórház egynapos sebészeti műtőiben, a központi kórházban pedig közel 3500-at. Ez azt jelenti, hogy míg 2018-ban a kórházban elvégzett beavatkozások mintegy 8 százaléka volt egynapos sebészeti beavatkozás, ez az arány mostanra 38 százalékra nőtt. 2024-re szeretnék elérni az 50 százalékot.

A főigazgató tapasztalatai szerint a betegek elégedettsége nő, a visszajelzések azt mutatják, hogy „rendkívül elégedettek” az egynapos sebészeti ellátási formával.

Mátyás Lajos, a kórház orvosigazgató-helyettese elmondta, a központi telephelyen két műtőt újítottak fel erre a célra, és elvárás volt, hogy az egynapos sebészet logisztikailag, a betegutakat tekintve is váljon el a többi ellátási formában műtétre kerülő betegtől.

Hozzátette: a Semmelweis Tagkórház öt műtőjével együtt biztosítani tudják az egész vertikumát az egynapos sebészeti ellátásnak, legyen szó általános sebészetről, urológiáról, érsebészetről, ortopédiáról, traumatológiáról, kézsebészetről, nőgyógyászatról.

11 milliárd forintba került az országos fejlesztés

Az országban 19 helyszínen összességében több mint 11 milliárd forintból fejlesztették az egynapos sebészeti ellátást a 2017-ben indult és idén lezárult európai uniós projektben. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szentpéteri kapui telephelyén urológiai és sebészeti műtőblokkot alakítottak ki több mint 60 millió forintból, valamint létrehozták a Semmelweis Tagkórházban a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumot.

Az intézmény mintegy 500 millió forintért orvostechnikai eszközöket is vásárolt, amelyek nyolc szakmai terület ellátását biztosítják a központi telephelyen, valamint a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumban – számolt be az MTI.

Rovatok