Index Vakbarát Hírportál

Nem tudják a szakemberek, meddig tarthat a járvány

2023. március 3., péntek 06:21

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint 2023. február 20–26. között az országban 295 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az InfoRádióban elmondta, hogy ez 21 százalékos növekedést jelent.

A jelentés szerint 65 300 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak az orvosok és a betegek 51 százaléka 0–14 éves gyermek, 24,5 százaléka 1534 éves fiatal felnőtt volt. A betegek 43,7 százaléka 014 éves gyermek, 29,2 százaléka 1534 éves fiatal felnőtt volt. A 3559 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,1 százaléka, 7,0 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az is kiderült, hogy

16 közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent (Nógrád) és három területen (Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) nem változott

az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Békés (1538), Somogy (1013) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (922) vármegyében volt a legmagasabb, Pest (354), Nógrád (384) és Vas (425) vármegyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Vas vármegye kivételével minden területen diagnosztizáltak – olvasható a jelentésben.

Nem tudni, mikor érjük el a járvány csúcsát

„Az elmúlt héten mintegy 21 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, százezer lakosból 671 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel csak az elmúlt héten” – mondta el az InfoRádióban Molnár Zsuzsanna.

Az osztályvezető szerint nehéz megmondani, milyen szakaszában járhat az influenzajárvány, de a csúcsához közeledhetünk. Ennek az okát abban látja, hogy az év eleje óta hétről hétre növekedés tapasztalható a megbetegedések számában.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy már a múlt héten elértük-e a csúcsát vagy ezen a héten el fogjuk-e

– fogalmazott Molnár Zsuzsanna.

Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben az elmúlt héten orvoshoz fordulók több mint fele gyermek volt, és a százezer azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedési szám azt mutatja, hogy a 35 évesek a legérintettebbek.

Molnár Zsuzsanna megjegyezte, a vírus elleni oltásból van még, akár be is lehet adatni, ha valaki még nem tette meg, a védettség kialakulásához két hét szükséges.

„Egyébként pedig mindenki próbáljon meg vigyázni magára: tartsa be az alapvető higiénés rendszabályokat és megelőző járványügyi intézkedéseket: gyakori, meleg vízzel és szappannal történő kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsúfolt helyek kerülése, rendszeres szellőztetés a zárt terekben” – javasolta a szakember.

(Borítókép: Oli Scarff / Getty Images)

Rovatok